Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ:Ενδιαφέρον για μονάδες ενέργειας στη Βουλγαρία

Μεταξύ των πέντε ενδιαφερομένων για την απόκτηση του 67% των επτά μονάδων διανομής ενέργειας της Βουλγαρίας βρίσκεται η ΔΕΗ, σύμφωνα με αναφορές διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

ΔΕΗ:Ενδιαφέρον για μονάδες ενέργειας στη Βουλγαρία
Πέντε ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, αναμένεται να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 67% των επτά μονάδων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters από τη Σόφια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές της βουλγαρικής πρωτεύουσας, οι πέντε ενδιαφερόμενες εταιρίες είναι η ιταλική Enel, η κρατική τσεχική CEZ, η γερμανική E.ON, η αυστριακή EVN και η ΔΕΗ.

Πηγές της ΔΕΗ επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον της Επιχείρησης για τις μονάδες στη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των οικονομικών στοιχείων, ώστε να κρίνει εάν είναι συμφέρουσα μια τέτοια επένδυση.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η κατάθεση τελικής προσφοράς δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρη από τη ΔΕΗ, έως οτου ολοκληρωθεί η εξέταση των οικονομικών στοιχείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίστοιχης περίπτωσης αποτελεί, όπως προσθέτουν, αυτό της Ρουμανίας, όπου ενώ η ΔΕΗ είχε προκριθεί στην τελική φάση, τελικά απέσυρε το ενδιαφέρον της κρίνοντας ότι τα δεδομένα δεν διασφάλιζαν μια βιώσιμη επένδυση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, και άλλη πηγή επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον και των πέντε αυτών εταιριών, ενώ εκτιμά ότι ενδιαφέρον είναι πιθανό να εκδηλώσει και η ουγγρική Magyar Villamos Muvek Rt.

Τον προηγούμενο Οκτώβριο, η βουλγαρική κυβέρνηση έθεσε προς πώληση τους επτά διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια κίνηση που αποτελεί μέρος της προσπάθειας για απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα τέλη του προηγουμένου μήνα, η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων προχώρησε σε μια αρχική επιλογή των ενδιαφερομένων, στους οποίους και επετράπη να εφοδιασθούν με τα ενημερωτικά φυλλάδια για την πώληση.

Αντιπρόσωπος της ρωσικής κρατικής ενεργειακής UES στη Σόφια, δήλωσε ότι η εταιρία αποσύρθηκε από το διαγωνισμό. Εξάλλου, μόλις χθες (Πέμπτη) οι βουλγαρικές αρχές παρέτειναν την προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, για τις 16 Φεβρουαρίου, έναντι της αρχικής για 30 Ιανουαρίου.

Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ομαδοποιήσει τις εν λόγω μονάδες σε τρία ”πακέτα” που επονομάζονται Western Bulgaria, Southeastern Bulgaria και Northeastern Bulgaria.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που έθεσαν οι βουλγαρικές αρχές, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αποκτήσει μόνο το ένα ”πακέτο”, ενώ εκτιμά ότι θα κερδίσει από την πώληση περί τα 300 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v