Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άμεσα τα νέα δάνεια προς ΜμΕ από Πειραιώς- ΕΒΕΑ

Νέα δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής θα αρχίσουν να χορηγούνται άμεσα έπειτα από την οριστική συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς και του ΕΒΕΑ. Τι δήλωσαν Μ. Σάλλας και Κ. Μίχαλος.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Άμεσα τα νέα δάνεια προς ΜμΕ από Πειραιώς- ΕΒΕΑ
Νέα δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής θα αρχίσουν να χορηγούνται άμεσα έπειτα από συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Τα δάνεια του συγκεκριμένου προγράμματος, που κατάρτισαν από κοινού η Τράπεζα Πειραιώς και το ΕΒΕΑ, φτάνουν συνολικά μέχρι το ύψος του 1 δισ. ευρώ και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου και έως τις 31 Μαρτίου.

Τα δάνεια αυτά θα κινηθούν παράλληλα με τα δάνεια που χορηγεί η Τράπεζα Πειραιώς προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τα δάνεια μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ και τα δάνεια σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για ένα επιπλέον πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το πρόγραμμα "Τράπεζα Πειραιώς - ΕΒΕΑ", το οποίο από κοινού προετοίμασαν και θα προωθήσουν οι δύο πλευρές.

Όπως επισήμανε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλη Σάλλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, "σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία το ΕΒΕΑ και η Τράπεζα Πειραιώς με τη συνεργασία τους στηρίζουν στην πράξη τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Στέλνουν ένα μήνυμα αρωγής και ευαισθησίας σε μια κρίσιμη περίοδο. Για την ακρίβεια, σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους που έχει βιώσει η διεθνής οικονομία, από το 1929 και μετά.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, το ΕΒΕΑ δοκιμάζει να προσφέρει μια υπηρεσία που ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα δεν είχε επιχειρήσει. Μια υπηρεσία που, χωρίς τη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς, δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της τράπεζας, τον κύριο Σάλλα, γι' αυτή τη συνεργασία και την κοινή πρωτοβουλία μας". 

Ο  κ. Μίχαλος είπε επίσης ότι το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχιστεί από την πλευρά του ΕΒΕΑ και με άλλες τράπεζες, καθώς έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις, ενώ από τη σύμπραξη με την Πειραιώς, με βάση τα πρόχειρα στοιχεία, φαίνεται ότι θα δανειοδοτηθούν 50.000 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ, από το σύνολο των 100.000, με μέσο όρο δανείων 200.000 ευρώ.

Αιχμές για τον τρόπο εφαρμογής και λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας άφησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι αισίως το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί.

"Καλλιεργήθηκε υψηλός δείκτης προσδοκιών τόσο από το Ταμείο Εγγυοδοσίας όσο και από το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο δεν είναι πανάκεια και το ταμείο έχει περισσότερα οφέλη καθώς παίρνει από τις καταθέσεις του επιτόκιο άνω του 6%, ενώ επιδοτεί επιτόκιο που ανέρχεται στην περιοχή του 4% - 4,2%", τόνισε ο κ. Σάλλας, προσθέτοντας ότι τα 28 δισ. ευρώ στα οποία αναφέρονται τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχουν φτάσει με τη μορφή ρευστού στις τράπεζες και η παροχή τους στηρίζεται σε εγγυήσεις και σε ειδικά ομόλογα.

Επί της ουσίας, ο κ. Σάλλας απάντησε στις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Βλάχου, ο οποίος ανακοινώνοντας τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε 17 τράπεζες υποστήριξε ότι έχουν πάρει 28 δισ. ευρώ, αφήνοντας αιχμές πως δεν συμπεριφέρονται αναλόγως.

Κλείνοντας το θέμα αυτό, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει το ποσό των 800 εκατ. ευρώ από το ειδικό ομόλογο, δηλαδή από το σκέλος των 8 δισ. του πακέτου στήριξης και έχει από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου χορηγήσει 880 εκατ. ευρώ δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να χορηγήσει 1 δισ. ευρώ μέσω της συνεργασίας με το ΕΒΕΑ. Πρόγραμμα που αναμένεται να συνεχιστεί ανάλογα με τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε συνεργασία με τα κατά τόπους επιμελητήρια. "Εμείς έχουμε να δώσουμε πολλά δισ. προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια του έτους", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι με τις συνεχείς μειώσεις του επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατ’ επέκταση του Εuribor, ο μεγάλος όγκος των δανείων έχει ωφεληθεί στο επιτόκιό του κατά 200 μονάδες βάσης.

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία για έκρηξη των επισφαλειών, ο κ. Σάλλας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται με βάση τα στοιχεία του 2008. Και συμπλήρωσε: "Ευχόμαστε να μην υπάρξει έξαρση του φαινομένου την επόμενη περίοδο, καθώς δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τι θα συμβεί σε ορισμένους ευαίσθητους κλάδους της οικονομίας, για παράδειγμα στον τουρισμό. Ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις".

--Προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά των δανείων

Δικαιούχοι των νέων δανείων είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών από 50.000 έως 500.000 ευρώ και οι οποίες παρουσιάζουν κερδοφορία σε δύο τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις. Προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργούν τουλάχιστον τρία χρόνια και να μην έχουν δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία.

Τα χαρακτηριστικά των δανείων είναι:

• Κεφάλαια κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.
• Διάρκεια χρηματοδότησης μέχρι 5 έτη.
• Περίοδος χάριτος: μέχρι 12 μήνες (για το κεφάλαιο).
• Ύψος δανείου: Μέχρι το 20% του κύκλου εργασιών.
• Μέγιστο ύψος δανείου: Μέχρι 500.000 ευρώ.
• Το 30% balloon payment στο τέλος της περιόδου.
• Άνω των 40.000 εξασφαλίσεις για όλο το ποσό (εμπράγματες στο 70% της αξίας).
• Επιτόκιο ΠΕΧ με εξασφάλιση 7,2%, ΒΕΧ άνευ εξασφαλίσεων 8,15% (πλέον 0,6% Ν.128/75).
• Ασφαλιστική κάλυψη για τις ακάλυπτες χρηματοδοτήσεις μέχρι 40.000 Ζωής & ΜΟΑ.
• Σε περίπτωση που έχει ληξιπρόθεσμα στην τράπεζά μας, θα προηγηθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων.
• Ετήσια δαπάνη 100 ευρώ για ποσό δανείου έως 100.000 ευρώ και 200 ευρώ για ποσό δανείου άνω των 100.000 ευρώ.
• Παροχές τραπέζης χωρίς χρέωση:
πάγιες εντολές (ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ.), πιστωτικές κάρτες, winbank, cashcard κ.λπ.
προνομιακή τιμολόγηση μισθοδοσίας

Το ΕΒΕΑ θα ενημερώσει άμεσα τις επιχειρήσεις-μέλη του και ηλεκτρονικά και με σχετική επιστολή, με την οποία θα καταστήσει γνωστό το περιεχόμενο του προγράμματος. Επίσης, θα ενημερώνει τις επιχειρήσεις για το πού θα πρέπει να απευθυνθούν και με τι δικαιολογητικά, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δανειοδότησής τους.

Οι αιτήσεις και οι σχετικοί φάκελοι θα κατατίθενται στο ΕΒΕΑ. Θα γίνεται ένας προέλεγχος, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις δανειοδότησης και στη συνέχεια ο φάκελος θα προωθείται στην Τράπεζα Πειραιώς για τον τελικό έλεγχο και την έγκριση δανειοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v