Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις Καρατζά στο πρακτορείο Bloomberg

Στις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας για το 2004, αλλά και στα σενάρια περί συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξής του στο Bloomberg ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς.

Δηλώσεις Καρατζά στο πρακτορείο Bloomberg
Στις προοπτικές τόσο του τραπεζικού κλάδου όσο και της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και στα σενάρια περί συγχωνεύσεων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς, όπως αναφέρουν οι ΑΧΕ στα πρωινά τους reports.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Marfin Hellenic, ο κ. Καρατζάς, αναφερόμενος στις ενδεχόμενες συγχωνεύσεις στον κλάδο, ανέφερε πως υπάρχουν περιθώρια για ανάλογες κινήσεις, όχι τόσο για τις εγχώριες ανάγκες όσο σχετικά με τις διεθνείς φιλοδοξίες των ελληνικών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα που θα πραγματοποιηθεί ο νέος κύκλος συγχωνεύσεων, ο ίδιος σημείωσε πως είναι νωρίς για εικασίες.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο θέμα της Γενικής, ο διοικητής της Εθνικής προσέθεσε ότι η είσοδος της Societe Generale στην εγχώρια αγορά θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, εξέλιξη την οποία χαρακτηρίζει θετική.

Αναφορικά με την πιστωτική επέκταση, ο κ. Καρατζάς σημείωσε πως ο ρυθμός αύξησης των δανείων θα παραμείνει ισχυρός, καθώς ο κλάδος συνεχίζει την πορεία σύγκλισής του προς τους μέσους όρους των χωρών της Ευρωζώνης.

Σχετικά με την Εθνική Τράπεζα σημειώθηκε πως το δανειακό της χαρτοφυλάκιο θα αυξηθεί το 2004 με τον ίδιο ρυθμό που αυξήθηκε και το 2003, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας προσέθεσε πως το 2004 θα είναι μια καλή χρονιά για την Εθνική, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένους στόχους κερδοφορίας.

Η Εγνατία ΑΧΕ συμπληρώνει πως μεταξύ άλλων ο διοικητής της Εθνικής σχολίασε και την υιοθέτηση των ΔΛΠ, σημειώνοντας πως δεν θα έχουν επιπτώσεις στη λογιστική αξία της μετοχής της Τράπεζας, επισημαίνοντας πως η γενικότερη εικόνα δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Επίσης, σύμφωνα με την Εγνατία ΑΧΕ, ο κ. Καρατζάς ανέφερε πως για την ώρα η Τράπεζα δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια και πως ο προϋπολογισμός της τρέχουσας χρονιάς καλύπτεται από τα ήδη υπάρχοντα.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει στο report της πως η πιστωτική επέκταση της Τράπεζας αναμένεται να φτάσει στο 11% το 2004 σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, ενώ συμπληρώνει πως οι δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής σχετικά με τα ΔΛΠ είναι θετικές και διατηρεί τη σύστασή της ”συσσώρευση”.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καρατζά, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει στο πρωινό της report πως βάσει των δικών της εκτιμήσεων η πιστωτική επέκταση στην εγχώρια αγορά θα συνεχίσει τη σταθερά ανοδική πορεία της.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως η καταναλωτική πίστη και η στεγαστική πίστη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αποτελούν το 7,8% και το 17% αντίστοιχα για την ελληνική αγορά, σε σχέση με 15,9% και 31,6% αντίστοιχα της ευρωζώνης.

Όσον αφορά στα ΔΛΠ, η Π&Κ αναφέρει πως οι κύριοι προβληματισμοί της περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των υποχρεώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και τις διαφορές ενοποίησης, προερχόμενες από εταιρίες που δεν ενοποιούνται σύμφωνα με τα ΕΛΠ (π.χ. Εθνική Ασφαλιστική), που σε ένα βαθμό αντισταθμίζονται από τις υπεραξίες που θα προκύψουν από την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας σε αγοραίες τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v