Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΒΚΑ: Τι "βλέπει" για το 2009

"Το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, ωστόσο η Γενική Εμπορίου είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στην κρίση και το τέλος αυτής να τη βρει ενισχυμένη", δήλωσαν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΓΕΒΚΑ: Τι βλέπει για το 2009
"Το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, ωστόσο η Γενική Εμπορίου είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στην κρίση και το τέλος αυτής να τη βρει ενισχυμένη", δήλωσαν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη εταιρία.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2008 δεν παρουσίασε αρνητικές εκπλήξεις και έτσι η χρήση έκλεισε με ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις, χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από την εικόνα του πρώτου εννεαμήνου.

Το 2009 βέβαια αναμένεται πιο δύσκολο. Η ζήτηση είναι μειωμένη λόγω του ότι αρκετές επενδύσεις έχουν αναβληθεί. Επιπρόσθετα, οι τιμές των προϊόντων έχουν υποχωρήσει (ακολουθώντας την πορεία του χάλυβα), ενώ παράλληλα ελλοχεύει και ο κίνδυνος των επισφαλειών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Γενική Εμπορίου άρχισε να προετοιμάζεται ήδη από τις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, ακολουθώντας συγκρατημένη πολιτική μερισμάτων, περιορίζοντας τις πιστώσεις προς τους πελάτες της και επικεντρωνόμενη κυρίως σε πελάτες με καλή πιστοληπτική ικανότητα.

Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι το ότι το ύψος του δανεισμού μέσα στο 2008 μειώθηκε κατά περίπου 20% και ο δείκτης κεφαλαιακής διάρθρωσης είναι σαφώς ικανοποιητικός, σε μια περίοδο όπου το επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης έχει ολοκληρωθεί (απομένει απλώς η είσπραξη του τελευταίου τμήματος της επιχορήγησης).

Σε ό,τι αφορά τις πιθανές επισφάλειες, αυτές δεν αναμένεται να είναι υψηλές όχι μόνο λόγω της γενικότερης προσεκτικής πολιτικής που ακολουθείται αλλά και εξαιτίας του ότι η Γενική Εμπορίου έχει προβεί σε ασφάλιση πιστώσεων.

Ουσιαστικός κίνδυνος δεν υπάρχει, επίσης, ούτε και από την περυσινή επέκταση της εταιρίας στη Ρουμανία, καθώς η έκθεση στη χώρα αυτή παραμένει αμελητέα.

Η εισηγμένη δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε προβλέψεις για τη φετινή πορεία των εργασιών της, ωστόσο αναμένει επιδείνωση της κερδοφορίας της και ως ελάχιστο στόχο θέτει την επίτευξη κερδοφόρου αποτελέσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v