Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχολιάζει η Marfin την κόντρα ΔΕΗ-Μυτιληναίου

Την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΔΕΗ και του ομίλου Μυτιληναίου για την αύξηση 10% στο ηλεκτρικό ρεύμα σχολιάζει η Marfin Analysis στο πρωινό της report. Διατηρεί "buy" για Μυτιληναίο.

Πώς σχολιάζει η Marfin την κόντρα ΔΕΗ-Μυτιληναίου
Την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΔΕΗ και του ομίλου Μυτιληναίου για την αύξηση 10% στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Αλουμίνιον της Ελλάδος σχολιάζει η Marfin Analysis στο πρωινό της report. Διατηρεί "buy" για Μυτιληναίο.

Ειδικότερα, σχετικά µε τη διαφωνία µεταξύ της Αλουµίνιον της Ελλάδος και της ?ΕΗ, η Marfin σηµειώνει τα ακόλουθα:

1) Εκτιµά ότι στις σηµερινές χαµηλές τιµές του αλουµινίου (1,300 δολ./τόνος), το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο για την Αλουµίνιον της Ελλάδος (το οποίο ισχύει για πολλούς παραγωγούς αλουµινίου διεθνώς σήµερα), ενώ το κόστος του ρεύµατος υπολογίζεται σε περίπου 50% του κόστους.

2) Με την αύξηση στο τιµολόγιο του 10%, η Αλουµίνιον της Ελλάδος θα πληρώνει το ρεύµα περίπου EUR 60/MWh, ένα επί πλέον κόστος περίπου EUR 12,5 εκατ. ετησίως.

3) Η Αλουµίνιον της Ελλάδος έχει ήδη κλείσει τιµές για την περίοδο 2009 - 2010 σε πολύ υψηλότερα από τα σηµερινά επίπεδα, εποµένως µείωση της παραγωγής εάν συνεχιστεί η πίεση στην τιµή των µετάλλων δεν αποκλείεται.

4) Για το ύψος των τιµολογίων υπάρχει τον Ιούνιο δίκη στο Εφετείο, όπου σύµφωνα µε τη Μυτιληναίος η απόφασή του µπορεί να προετοιµάσει το έδαφος για µακρόχρονη συµφωνία µε τη ?ΕΗ.

5) Η αποτίµηση της χρηματιστηριακής για την Αλουµίνιον της Ελλάδος είναι  160 εκατ. ευρώ (20% της αποτίµησης της Μυτιληναίος). Η Marfin σηµειώνει ότι, σύµφωνα µε τη Μυτιληναίος, το όφελος από το hedging είναι περίπου USD 300 εκατ., εποµένως δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την αποτίµηση ακόµα και αν σταµατήσει η παραγωγή για ένα διάστηµα.

6) Παρότι η Αλουµίνιον της Ελλάδος είναι ο σηµαντικότερος πελάτης της ?ΕΗ, απορροφώντας περίπου 2,5 εκατ. MWh ετησίως (περίπου το 4,5% της ζήτησης), η επίδραση στα αποτελέσµατα της ?ΕΗ είναι πολύ µικρότερη λόγω του ότι τα βιοµηχανικά τιµιλόγια είναι αρκετά χαµηλότερα από τα οικιακά και τα εµπορικά τιµιλόγια.

Συνολικά, η Marfin περιµένει µικρή επίδραση στα μεγέθη της για την Αλουµίνιον της Ελλάδος το 2008. Από το 2009, όµως, ήδη έχει στις εκτιµήσεις της την αύξηση του 10%, εποµένως δεν επηρεάζονται οι προβλέψεις από το 2009 και µετά.

Η Marfin διατηρεί τη σύσταση "αγοράς" για τη Μυτιληναίος, επαναλαµβάνοντας ότι ο πιο σηµαντικός καταλύτης στο επόµενο διάστηµα είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη µετοχική σύνθεση της Endesa.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v