Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Προχωρά στην υπογραφή σύμβασης με ΜΕΤΚΑ

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση της ΔΕΗ με τη ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 380MW στο Λαύριο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία προσθέτουν ότι η απόφαση δεν επηρεάζεται από την εισαγγελική παρέμβαση.

ΔΕΗ: Προχωρά στην υπογραφή σύμβασης με ΜΕΤΚΑ
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση της ΔΕΗ με τη ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 380MW στο Λαύριο.

Ηδη - σύμφωνα με παράγοντες της ΔΕΗ - τα σχετικά τεύχη που έχει καταρτίσει η Γενική Διεύθυνση Παραγωγής είναι έτοιμα, και αυτό που μένει είναι η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η υπογραφή της σύμβασης δεν θα επηρεαστεί από την πρόσφατη εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα της ανάδειξης μειοδότη στο σχετικό διαγωνισμό, ισχυριζόμενοι ότι όλες οι διαδικασίες είναι σύννομες και διαφανείς.

Αναφορικά με την εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν πως το ΔΣ της ΔΕΗ, δεν έχει κληθεί ακόμη επισήμως για να καταθέσει στο πλαίσιο της διαδικασίας προανάκρισης, επισημαίνοντας κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται για δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, όπως γράφτηκε, αλλά για προανάκριση.

Το θέμα της εισαγγελικής έρευνας, προέκυψε έπειτα από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία, η ΔΕΗ φέρεται να ”ελαστικοποίησε” τα κριτήρια και τις προδιαγραφές της μονάδας, προκειμένου να ανατεθεί το έργο στη ΜΕΤΚΑ που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Από τη ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι δεν έχει γίνει καμία έκπτωση στις προδιαγραφές της μονάδας, επισημαίνοντας ότι οι επικρίσεις είναι εντελώς αβάσιμες και στηρίζονται σε μη επαληθεύσιμες και αυθαίρετες υποθέσεις που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, καθαρά επιχειρηματικούς.



Επ’ αυτού μάλιστα αναφέρουν ότι η καταγγελία στην ΕΕ δεν έγινε από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, αλλά από επιχειρηματία που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζουμε ότι στο μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας συμμετείχαν οι εξής: VA TECH HYDRO GmbH and Co, η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ -ΑΚΤΩΡ, η ΜΕΤΚΑ και η ALSTOM (Switzerland) LTD.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v