Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής: Παρουσίαση στην ΕΘΕ

Θετικά αναμένεται να εξελιχθούν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2002 της Τράπεζας Αττικής, ως απόρροια των θετικών αποτελεσμάτων του 2001, δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Κ. Σταμούλης, στη διάρκεια παρουσίασης στην ΕΘΕ.

Αττικής: Παρουσίαση στην ΕΘΕ
Οι δραστηριότητες, τα μελλοντικά σχέδια και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2001 αποτέλεσαν τον κεντρικό κορμό της παρουσίασης της Τράπεζας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα προς την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Κωνσταντίνος Σταμούλης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δυναμική – αυτόνομη πορεία ανάπτυξης την οποία ακολουθεί η Τράπεζα, με βασικούς μετόχους της το ΤΣΜΕΔΕ (34%), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (15,5%) και τον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας (17%), ενώ τόνισε πως η τράπεζα, σε συνεργασία με την Αττικής Leasing, προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα LeaseBack, για την αντιμετώπιση βασικών χρηματοδοτικών προβλημάτων τους.

Οσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Σταμούλης τόνισε την ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των μεγεθών και ενδεικτικά ανέφερε ότι στη χρήση 2001 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 74%, οι χορηγήσεις κατά 44% και το ενεργητικό κατά 65%. Η αύξηση αυτή συνέβαλε στην αύξηση των μεριδίων αγοράς για το ενεργητικό από 0,9% σε 1,4%, για τις καταθέσεις από 0,9% σε 1,3% και για τις χορηγήσεις από 1% σε 1,2%. Η θετική εξέλιξη των μεγεθών συνεχίστηκε και το α΄τρίμηνο του 2002. Επίσης τα κέρδη (προ φόρων) αυξήθηκαν το 2001 κατά 2,4% και η απόδοση των μέσων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 14,6%.

Η τράπεζα, σύμφωνα με την παρουσίαση στην ΕΘΕ, δραστηριοποιείται στο σύνολο των τομέων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, όπως στο retail banking, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο corporate banking και στην επενδυτική τραπεζική. Στο retail banking δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, όπως το Early Profit και το Choice Profit, τα οποία διευρύνουν τις καταθετικές και επενδυτικές επιλογές των ιδιωτών πελατών προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλές αποδόσεις. Επίσης, η τράπεζα έχει σχεδιάσει και προωθεί ειδικά προϊόντα για τα μέλη του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, όπως την Technocard Visa και το Τεχνοδάνειο.

Οσον αφορά την επενδυτική τραπεζική, σύμφωνα με την παρουσίαση, η τράπεζα φιλοδοξεί να κάνει αισθητή την παρουσία της, με την ενεργοποίηση στο private banking, στην εκκαθάριση παραγώγων, στο margin account και με αναλογικά σημαντική συμμετοχή στο underwriting. Για την προσφορά του συνόλου των τραπεζικών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ολοκλήρωσε την α΄ φάση δημιουργίας ενός αποτελεσματικού χρηματοπιστωτικού ομίλου, ο οποίος αποτελείται από την χρηματιστηριακή Αττικής Κερδώος Ερμής, την Αττικής Leasing, την Αττική ΑΕΔΑΚ και την Αττική Επενδυτική.

Επίσης, από τον προσεχή Μάιο, εγκαθιστά το νέο σύγχρονο - πελατοκεντρικό πληροφοριακό της σύστημα. Το σύστημα αυτό στηρίζει τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, επιτρέπει την ανάπτυξη νέων δικτύων διάθεσής τους, μειώνει αποφασιστικά το λειτουργικό κόστος, βελτιώνει τη διοικητική πληροφόρηση, και, το βασικότερο, συμβάλλει στην άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη.

Ο κ. Σταμούλης τόνισε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία και τη φερεγγυότητα της τράπεζας την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων εταιρικής διακυβέρνησης, με σύγχρονη διοικητική δομή, λειτουργία audit committee και συστημάτων διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου.

Τέλος, κ. Σταμούλης έκλεισε την παρουσίαση με τις προοπτικές της τράπεζας και έθεσε ως άμεσους στόχους την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου, με στόχο την ίδρυση 10 νέων καταστημάτων εντός του 2002, την αξιοποίηση εναλλακτικών δικτύων διάθεσης προϊόντων (e-banking, mobile banking), την πλήρη αξιοποίηση πελατοκεντρικών τεχνολογιών και συστημάτων, την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε target group, και την ολοκλήρωση της δημιουργίας του χρηματοοικονομικού ομίλου, με την δραστηριοποίηση στο venture capital, στην πρακτόρευση ασφαλειών, στο factoring και στο real estate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v