Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Τον Ιούνιο η ιδιωτικοποίηση της Petrom

Παράταση για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους φαίνεται ότι παίρνει η ιδιωτικοποίηση της ρουμανικής πετρελαϊκής Petrom, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρουμάνου υπουργού Οικονομικών, κ. Popescu.

ΕΛΠΕ: Τον Ιούνιο η ιδιωτικοποίηση της Petrom
Περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν φαίνεται πως θα διαρκέσουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ρουμανικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου Petrom, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Dan loan Popescu.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires, η ιδιωτικοποίηση της Petrom αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να διαπραγματευτούν σειρά ”εξαιρετικά δύσκολων ζητημάτων”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος υπουργός κ. Popescu.

Χαρακτηριστικό είναι πως η απόφαση για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Petrom αρχικά αναμενόταν στο τέλος του Μαρτίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Popescu, η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, καθώς είναι προτιμότερο να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση έχοντας επιλυθεί όλα τα ζητήματα, όπως σχολίασε ο ίδιος.

Αυτή τη στιγμή η ρουμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με επτά ξένες εταιρίες που έχουν καταθέσει προκαταρκτικές προσφορές που δεν περιλαμβάνουν οικονομικές προσφορές.

Οι επτά εταιρίες είναι η πολωνική PKN Orlen, η ουγγρική MOL, η αυστριακή OMV, η αμερικανική Occidental Oil & Gas Corp, η ρωσική OAO Gazprom, η ελβετική Glencore και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο κ. Popescu δήλωσε ότι τα κύρια σημεία των διαπραγματεύσεων αφορούν στη διευκρίνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώς στα σημεία που η Petrom διατηρεί τις παραγωγικές της μονάδες.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενες για την Petrom πλευρές και η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσουν και σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v