Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις Χατζηδάκη-Αθανασόπουλου για ΔΕΗ

Σε διαφορετική φάση φαίνεται να εισέρχονται οι σχέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ και του ΥΠΑΝ μετά την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο. Τι δήλωσαν Αθανασόπουλος-Χατζηδάκης στην κοπή της πίτας.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δηλώσεις Χατζηδάκη-Αθανασόπουλου για ΔΕΗ
Σε μια διαφορετική φάση φαίνεται να εισέρχονται οι σχέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ και του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΑΝ.

Η συνεργασία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου με τον Χρήστο Φώλια, που δοκιμάσθηκε ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, φαίνεται τώρα ότι αλλάζει ρότα, με τον μάνατζερ της Επιχείρησης να διασφαλίζει, προς το παρόν, την παραμονή του στη θέση του.

Η θέση του νέου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ότι «κυβέρνηση, διοίκηση της ΔΕΗ και εργαζόμενοι είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου» και η άποψη του «υπέρ της στήριξης της ΔΕΗ με ίσους όρους στο νέο ανταγωνιστικό πεδίο» ουσιαστικά φαίνεται να αναγνωρίζει αυτό το οποίο εδώ και μήνες διακηρύσσει ο κ. Αθανασόπουλος για την ανάγκη «διόρθωσης» των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας.

Τη θέση αυτή είχε την ευκαιρία να επαναλάβει για άλλη μία φορά ο κ. Αθανασόπουλος κατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση για την κοπή της πίττας της ΔΕΗ, παρουσία του κ. Χατζηδάκη.

«Είναι απαραίτητο να λειτουργήσουμε σε ένα διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο θα έχουν εξαλειφθεί οι σημερινές στρεβλώσεις», υποστήριξε, τείνοντας ταυτόχρονα χείρα συνεργασίας προς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

«Προσβλέπουμε», είπε, «σε μια εποικοδομητική και διαρκή συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να εφαρμοστούν λύσεις που θα βελτιώνουν τις βασικές λειτουργίες της Επιχείρησης κάθε μέρα».

«Η ΔΕΗ», επισήμανε ο κ. Αθανασόπουλος, «δεν θα πρέπει να λειτουργεί σε βάρος κανενός, αλλά παράλληλα δεν μπορεί να είναι ένας παθητικός αποδέκτης καθιερωμένων πρακτικών και ρυθμίσεων που λειτουργούν σε βάρος της».

Και εκφράζοντας τις προσδοκίες της διοίκησης για το στίγμα της πολιτικής του νέου ΥΠΑΝ δεν δίστασε να προκαταλάβει ότι «δεν θα διστάσει να σκύψει πάνω από χρονίζοντα και σύνθετα προβλήματα και ότι θα δώσει λύσεις».

«Η ΔΕΗ θα παραμείνει η κολώνα του ενεργειακού μας συστήματος», ήταν η απάντηση του κ. Χατζηδάκη, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης του θεσμικού πλαισίου για την αγορά ενέργειας.

«Η εισαγωγή του νέου πλαισίου, που διαμορφώθηκε στην Ε.Ε. για την Ελλάδα και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη προκάλεσε αναταράξεις παντού και η εφαρμογή του χρειάζεται προσοχή», είπε, αποφεύγοντας, ωστόσο, να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σε αυτό το σκηνικό η ΔΕΗ «πρέπει να είναι ανταγωνιστική», υπογράμμισε ο υπουργός, «αλλά και να έχει κοινωνική ευαισθησία. Αποδεικνύοντας αυτή την κοινωνική ευαισθησία, η κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε τη ρήτρα καυσίμων για το 2009 και κράτησε σταθερά τα τιμολόγια της ΔΕΗ».

Ο κ. Χατζηδάκης δεν δίστασε μάλιστα να επαινέσει δημόσια την απόφαση της ανώτατης διοικητικής ομάδας της ΔΕΗ να δεχθεί τη μείωση των αποδοχών της και τη σύνδεση τους με την αποδοτικότητα τους και την επίτευξη των στόχων της Επιχείρησης.

Από την πλευρά του, εξάλλου, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ, υπογράμμισε την ανάγκη τα στελέχη της Επιχείρησης να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν και να παραμερισθούν αγκυλώσεις περασμένων ετών και διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση είναι έτοιμη να διατυπώσει ρεαλιστικές προτάσεις «για τη δημιουργία μιας υγιούς και απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας σε όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v