Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: Προέβλεψε μειώσεις επιτοκίων

Τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων σε βάθος δύο τριμήνων προέβλεψε ο CEO της Εθνικής, κ. Τάκης Αράπογλου. Στα 9,8 δισ. € η ρευστότητα. Τι είπε για το πακέτο, εξαγορές, Τουρκία, business plans και ΤΕΜΠΜΕ.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Αράπογλου: Προέβλεψε μειώσεις επιτοκίων
"Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί και να στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας", τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Τάκης Αράπογλου, και προέβλεψε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, σε βάθος δύο τριμήνων, θα υπάρξει σταδιακή μείωση των επιτοκίων.

Ερωτηθείς για το αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέο πακέτο στήριξης της ρευστότητας, απάντησε κατηγορηματικά ότι "δεν υπάρχει ανάγκη για νέο πακέτο".

Για την Εθνική είπε ότι θα κάνει χρήση των πυλώνων της ρευστότητας ανάλογα με τις ανάγκες της και όταν το χρειαστεί, συμπληρώνοντας ότι σήμερα η Εθνική Τράπεζα διαθέτει απόθεμα ρευστότητας ύψους 9,8 δισ. ευρώ και το 2009 λήγουν μόλις 1,5 δισ. ευρώ χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Στο αν μετά το πέρας της κρίσης η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε επεκτατικά σχέδια μέσω εξαγορών, κυρίως στο εξωτερικό, τόνισε ότι "πιστεύουμε πως σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν ευκαιρίες, ωστόσο διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και κανένας δεν μπορεί να δει το μέλλον, εξ ου και κρατάμε ρευστότητα".

Για την Τουρκία εόπε ότι "πλέον δεν ανησυχούμε, αντίθετα ανησυχούσαμε περισσότερο 3 - 4 μήνες νωρίτερα, καθώς η σύναψη δανείου της Τουρκίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 25 δισ. δολαρίων, προσφέρει ασφάλεια για τη χώρα, ενώ οι τράπεζες έχουν ισχυρή ρευστότητα και ο εποπτικός έλεγχός τους είναι ιδιαίτερα αυστηρός".

Σχολιάζοντας τα business plans, όπως εκείνα είχαν δημοσιευτεί προ διετίας, είπε ότι "ήταν βασισμένα σε πλαίσιο μακροοικονομικό, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει, γι' αυτό προτιμούμε να περιμένουμε ώστε να διαμορφώσουμε άποψη για τη μακροοικονομική πορεία των αγορών και εν συνεχεία να αποφασίσουμε".

Αναφορικά με τις δανειοδοτήσεις ο πρόεδρος της τράπεζας διεκρίνισε ότι η Εθνική θα παράσχει μέσω του ΤΕΜΠΜΕ περί τα 400 εκατ. ευρώ το 2009 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι ο όμιλος της Εθνικής δεν προχωρά σε απολύσεις, αλλά αντίθετα προσλαμβάνει εξειδικευμένο προσωπικό.

Για τα ακίνητα σημείωσε πως "δεν είχαμε φούσκα ακινήτων στην Ελλάδα" και για τις επιχειρήσεις υπογράμμισε ότι "το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά, καθώς θα ανασταλούν επενδυτικά προγράμματα, έως έναν βαθμό".

Δηλώσεις Παπαθανασίου

Μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Παπαθανασίου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του κ. Τάκη Αράπογλου από την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας, τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Αναφορικά με το ζήτημα ενίσχυσης της τραπεζικής ρευστότητας, σημείωσε ότι είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα "το οποίο το αντιμετωπίζουμε με συνεχείς παρεμβάσεις και με έλεγχο που θα συνεχιστεί".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v