Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Υπηρεσίες IPTV σε 5 μεγάλες πόλεις Ελλάδας

Σε περισσότερα από...140 εκατ. ανέρχονται τα χρέη των εναλλακτικών παρόχων τηλεφωνίας, ορισμένων κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα στον ΟΤΕ, αποκάλυψε ο Π. Βουρλούμης

  • του Ηλία Ντράλλου
ΟΤΕ: Υπηρεσίες IPTV σε 5 μεγάλες πόλεις Ελλάδας
Σε περισσότερα από...140 εκατ ευρώ (47.705 δισ. δραχμές) ανέρχονται τα χρέη των εναλλακτικών παρόχων τηλεφωνίας, ορισμένων κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα στον ΟΤΕ, αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Παναγής Βουρλούμης στο ετήσιο γεύμα εργασίας που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.

Απαντώντας εφ’ όλης της ύλης στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του ΟΤΕ αναφέρθηκε στα επιχειρησιακά σχέδια του οργανισμού για το 2009, τις αλλαγές που θα επέλθουν σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο, στις εξωτερικές επενδύσεις, την εθελούσια έξοδο καθώς και για το πόσο θα επηρεάσει η κρίση εταιρεία προβαίνοντας σε εκτιμήσεις για το μέλλον της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στη χώρα μας.

Τα χρέη

Αίσθηση προκάλεσε η μνεία του κ. Βουρλούμη στις οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τον Οργανισμό, οι οποίες υπολογίζονται στα 60 εκατ. ευρώ, φωτογραφίζοντας ως μεγαλύτερους οφειλέτες τους φορείς που υπάγονται στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία), αλλά και στα ληξιπρόθεσμα χρέη των εναλλακτικών παρόχων, που φτάνουν τα 77 εκατ. ευρώ και τα οποία ζημιώνεται η Εταιρεία, καθώς δεν αναμένεται να εισπράξει.

Και αυτό διότι πρόκειται για χρέη των εταιρειών που είτε βρίσκονται υπό καθεστώς πτώχευση είτε έχουν υπαχθεί στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99.

Να σημειωθεί ότι το 2008 οι επισφάλειες αυξήθηκαν κατά 15 εκατ. ευρώ και έφτασαν στο ποσό των περίπου 95 εκατ. ευρώ για τους εναλλακτικούς παρόχους.

Όσον αφορά τα χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα επισήμανε ότι δεν είναι εφικτό να τα εισπράξει μέσω συμψηφισμού μερισμάτων, καθώς το απαγορεύει η κείμενη νομοθεσία, ωστόσο υπογράμμισε ότι με την είσοδο του νέου μετόχου στον Οργανισμό «δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε γαλαντόμοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βουρλούμης γνωστοποίησε την πρόθεση της εταιρείας να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους εναλλακτικούς παρόχους που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, προειδοποιώντας ότι θα διακόπτει άμεσα τα κυκλώματά τους. Στο σημείο αυτό κατηγόρησε την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που δεν επέτρεπε να σταματήσει την παροχή υπηρεσιών προς αυτές και πρόσθεσε ότι τώρα υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα κατοχυρώνουν σχετικές ενέργειές της.

Εθελούσια έξοδος

Στο θέμα της εθελούσιας εξόδου ο κ. Βουρλούμης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο τελικός αριθμός των εν δυνάμει υποψηφίων προς αποχώρηση να ξεπεράσει τους 2000 εργαζομένους, διευκρινίζοντας ότι οριστική εικόνα θα έχει σε τρεις μήνες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των διευθύνσεων για την επάρκεια του προσωπικού τους.

Ξεκαθάρισε ότι για την ώρα γίνονται «σχέδια επί χάρτου», αλλά είναι βέβαιο πως όταν καθοριστεί ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού θα υπάρξει εξέταση του θέματος με κάθε επί μέρους διεύθυνση και εν συνεχεία θα γίνει διαπραγμάτευση με την ΟΜΕ-ΟΤΕ για την υπογραφή ΣΣΕ. Για το τελευταίο δε εξέφρασε την αβεβαιότητά του προς την ευόδωση μιας αποδεκτής συμφωνίας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο σχεδιασμός υπαγορεύεται από τις ανάγκες του Οργανισμού, καθώς αυτή τη στιγμή η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει εργαζομένους οι οποίοι δεν συμβάλλουν στην παραγωγικότητα της, ενώ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει εν ευθέτω χρόνο στην πρόσληψη 700 έως 800 ατόμων για την κάλυψη διαφόρων ειδικοτήτων, στις οποίες αντιμετωπίζει έλλειμμα.

Σήμερα το κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στο 30% για τον ΟΤΕ, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με το κόστος που διαμορφώθηκε από την προηγούμενη εθελούσια έξοδο, η οποία μείωσε το ποσοστό αυτό από 33% στο 26%. Τα αίτια τα απέδωσε σε ωρίμανση δικαιωμάτων και αναπροσαρμογές μισθών.

Η παραμονή του…και τα golden boys

Ο κ. Π. Βουρλούμης υπογράμμισε ότι δεν αποχωρεί από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στον ΟΤΕ έως την τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Υπογράμμισε δε ότι είθισται κάθε υπεύθυνος μάνατζμεντ να ομαλοποιεί τη διαδοχή του και θα παραμείνει στη θέση του και απέδωσε το ενδεχόμενο να φύγει είτε σε απόφαση της γενικής συνέλευσης, είτε σε αλλαγή της Κυβέρνησης, είτε σε δική του πρόθεση.

Ερωτηθείς σχετικά για τις σχέσεις του με τον νέο υπουργό Μεταφορών, απάντησε ότι είναι άριστες, ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για «golden boys» στον ΟΤΕ, σημείωσε ότι ο Οργανισμός απέκτησε σπουδαία στελέχη από την αγορά με μισθούς που είναι ανταγωνιστικοί στην ελληνική αγορά, αλλά μικρότεροι απ’ ότι στο εξωτερικό, υπενθύμισε ότι οι μισθοί είναι προσωπικά δεδομένα και απέδωσε τη δημοσιοποίησή τους σε σκοπιμότητες.

Στρατηγικές αλλαγές και νέοι μέτοχοι

Έγινε γνωστό ότι εξετάζονται να υπάρξουν συνεργίες με την Deutsche Telekom σε κοινά προϊόντα και προμήθειες με στόχο τη μείωση του κόστους και ότι εντός του 2009 θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για τις προμήθειες, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει το ύψος των συνεργασιών αυτών.

Διευκρίνισε επίσης, ότι οποιαδήποτε απόφαση αλλαγής σε επίπεδο στελεχών θα πραγματοποιηθεί μετά από σχετική απόφαση του διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, ενώ παραδέχτηκε ότι ήδη υπάρχουν επαφές ανάμεσα σε διευθύνσεις με τις ίδιες αρμοδιότητες ανάμεσα σε ΟΤΕ και Deutsche Telekom, υπό το συντονισμό της διοίκησης του ΟΤΕ.

Ο κ. Βουρλούμης άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που απέτρεψαν την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης, κάνοντας λόγο για «προσβολή» προς τους νέους μετόχους, από μια ομάδα εργαζομένων, ενώ πληροφόρησε πως δεν εξεπλάγησαν οι Γερμανοί από τη στάση τους, έχοντας ακόμα εντυπώσεις από τα μεγάλα επεισόδια στην Αθήνα.

Οικονομική κρίση και αγορά

Η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά πως λόγω της οικονομικής κρίσης, φέτος θα επηρεαστεί η αγορά των τηλεπικοινωνιών, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι επισφάλειες, η υποτίμηση των νομισμάτων να πλήξει εξωτερικές επενδύσεις, ενώ ο κόσμος θα στραφεί σε φθηνότερα πακέτα, γεγονός που αποτελεί και ανασχετικό παράγοντα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων του ΟΤΕ, το οποίο άλλωστε και δεν υπήρχε ως πρόβλεψη για το 2009.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν προβλέπεται για τα επόμενα δυο χρόνια να προσφύγει ο όμιλος σε δανεισμό και ότι διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα την οποία και σκοπεύει να διατηρήσει.

Ο κ. Βουρλούμης χαρακτήρισε τρικυμιώδες το 2008 για τον ΟΤΕ, καθώς έφυγε ένας μέτοχος και ήρθε ένας άλλος, ενώ σημειώθηκαν πολλές σημαντικές αλλαγές και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους επιχειρηματικούς στόχους τους οποίους έθεσε και που κατά την άποψή του επετεύχθησαν, αν και πρόσθεσε- κάνοντας την αυτοκριτική του- ότι θα έπρεπε σε κάποιους τομείς να λάβει δραστικότερες αποφάσεις, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους…

Επίσης, εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά διέρχεται από μια περίοδο ξεκαθαρίσματος, στο τέλος της οποίας θα παραμείνουν δυο με τρεις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας.

Θυγατρικές εταιρείες

Όσον αφορά στην είσοδο στο χρηματιστήριο της εταιρίας real estate, η διοίκηση του ΟΤΕ αποκάλυψε ότι η οικονομική κρίση έχει φρενάρει τους σχεδιασμούς της και ότι επανεξετάζεται η στρατηγική προώθησης του εγχειρήματος, ενώ, σχολιάζοντας το ζήτημα της Cosmofon στα Σκόπια, επισήμανε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για την εταιρία. Υπολογίζεται ότι θα κατατεθούν από έξι υποψήφιους προσφορές, από τους οποίους οι 5 υποψήφιοι θα είναι operators και το 1 θα είναι fund.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρλούμη, η πώληση της Cosmofon θα ενισχύσει τις χρηματορροές του Οργανισμού, ο οποίος δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δανεισμό την περίοδο 2009-2010. Σημείωσε ότι η εταιρία συνεισέφερε στον συνολικό τζίρο του ομίλου κατά 1%.

Για τη θυγατρική στη Σερβία σημείωσε ότι παραμένει η κατάσταση ως έχει και ότι δεν διαφαίνεται στο ορίζοντα -για την ώρα- η πιθανότητα απόκτησης άδειας κινητής τηλεφωνίας, διατηρώντας το 20%, ενώ όσο για τη Ρουμανία στο «χρονοντούλαπο» φαίνεται να παραπέμπεται το θέμα εισόδου της Romtelecom στο χρηματιστήριο.

Νέα προϊόντα

Σύντομα αναμένεται ο ΟΤΕ να προσφέρει υπηρεσίες IPTV σε 5 μεγάλες πόλεις της Ελλάδος και εν συνεχεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ επισήμανε τη βαρύτητα που δίδει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στο ενδιαφέρον της εταιρείας να συμπεριλάβει στο στρατηγικό σχεδιασμό της το Fiber to the Home.

Επίσης, για την περαιτέρω προσέλκυση συνδρομητών στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας, σκοπεύει να λειτουργήσει Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών 24ωρου βάσεως, για την αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων και να ενισχυθεί ο χαμηλός ρυθμός επιστροφής πελατών από άλλες εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v