Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός Superleague ο Alpha την περίοδο 2009-12

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον διαγωνισμό αποκλειστικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ελληνικού πρωταθλήματος για την περίοδο 2009-2012, που πραγματοποίησε η Superleague, μετά την αποχώρηση του Alpha. Τι θα κάνει η Forthnet.

  • του Ηλία Ντράλλου
Εκτός Superleague ο Alpha την περίοδο 2009-12
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον διαγωνισμό εξασφάλισης των αποκλειστικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ελληνικού πρωταθλήματος για την περίοδο 2009 - 2012 που πραγματοποίησε η Superleague μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι ο Alpha -που μαζί με τη Forthnet είχε καταθέσει το υψηλότερο αντίτιμο- απέσυρε την προσφορά του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αίτιο αποχώρησης του τηλεοπτικού σταθμού οφείλεται στην ενημέρωση που είχε ότι η Superleague έκλεισε συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, αναθέτοντας στον τελευταίο τα διαφημιστικά δικαιώματα της αθλητικής διοργάνωσης, γεγονός που συνεπάγεται και τον αποκλεισμό του αποχωρούντος τηλεοπτικού σταθμού από τα προσδοκώμενα έσοδα.

Ωστόσο, ερωτηματικά προκύπτουν και για τη στάση που θα τηρήσει η Forthnet, η οποία μέσω του συνδρομητικού καναλιού NOVA ανέλαβε την αποκλειστική μετάδοση των 14 ομάδων που συμμετέχουν στη Superleague, πλην του Ολυμπιακού και της Ξάνθης, που αποφάσισαν να μην υπάγονται στη διαχείρισης της διοργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ανάδοχοι είχαν καταθέσει συνολική προσφορά ύψους 135 εκατ. ευρώ, από τα οποία, είχε γίνει γνωστό ότι τα 15 εκατ. ευρώ ήταν το ποσοστό του Alpha και τα υπόλοιπα 120 εκατ. ευρώ της Forthnet που φυσικά έλαβε και το μεγαλύτερο κομμάτι των μεταδόσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Forthnet δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, καθώς ήδη έχει καταθέσει τις σχετικές εγγυητικές επιστολές και η διοίκησή της είναι έτοιμη να υπογράψει τη σχετική σύμβαση ανά πάσα στιγμή, ενώ το ότι έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά, από πλευράς συνδρομητικής τηλεόρασης, θεωρείται εχέγγυο διατήρησης της παρουσίας της στη Superleague.

Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι οικονομικές προσφορές του Alpha και της Forthnet δεν είχαν κοινό χαρακτήρα, αλλά ήταν ξεχωριστές, ενταγμένες όμως στις παραμέτρους των προδιαγραφών που είχε θέσει η Superleague.

Η διευθύνουσα αρχή της διοργάνωσης έχει κατηγοριοποιήσει τις προσφορές ανά πεδίο δικαιωμάτων (τηλεοπτικά δικαιώματα, οπτικοακουστικά δικαιώματα κ.ά.) και στην πρώτη εξ αυτών είχαν καταθέσει προσφορά οι εταιρίες Alpha, Mega Channel, Forthnet, ΣΚΑΪ και On Telecoms.

Το θέμα της ανάληψης των δικαιωμάτων είναι στρατηγικής σημασίας για τη Forthnet καθώς από τη μια διασφαλίζει τη διατήρηση της υπάρχουσας πελατειακής βάση των 350.000 συνδρομητών, αντιμετωπίζει τον οξυμένο ανταγωνισμό και από την άλλη ωθεί την ανάπτυξή της και την αξιοποίηση του περιεχομένου της Nova. Σήμερα η Forthnet και η Nova παρέχουν υπηρεσίες δεδομένων, εικόνας, Internet και σταθερής τηλεφωνίας σε παραπάνω από 500.000 συνδρομητές στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Πάντως, την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο της Superleague να συνεδριάσει, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, και εκτιμάται ότι θα αναζητήσει προσφορά από τηλεοπτικό κανάλι εκ των αναφερόμενων συμμετεχόντων στον διαγωνισμό που δεν κέρδισαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v