Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο της πτώχευσης της Teledome

Η μη αποδοχή των προτάσεων διακανονισμού των χρεών, από τους πιστωτές της, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας αποτέλεσε την ουσιώδη αιτία που ανάγκασε τη διοίκηση της εταιρίας Teledome να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

  • του Ηλία Ντράλλου
Το παρασκήνιο της πτώχευσης της Teledome
Η μη αποδοχή των προτάσεων διακανονισμού των χρεών, από τους πιστωτές της, στο πλαίσιο της διαδικασίας συναλλαγής που είχε θέσει σε ισχύ το Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας αποτέλεσε την ουσιώδη αιτία που ανάγκασε τη διοίκηση της εταιρίας Teledome να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των πιστωτών, με κύριο και μεγαλύτερο εξ αυτών τον ΟΤΕ, απέρριψε στις προτάσεις της διοίκησης, καθώς η τελευταία ζητούσε τη διαγραφή υψηλού ποσοστού από το συνολικό ποσό που οφείλει και το οποίο, ξεπερνάει τα 23 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δεν γινόταν δεκτή και η θέση της Teledome που αμφισβητούσε ένα μέρος των υποχρεώσεών της, επικαλούμενη σφάλματα του ΟΤΕ στην τιμολόγηση και διπλές χρεώσεις.

Η διοίκηση της Teledome κατέβαλε αρκετές προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδοτικών μοντέλων, ενώ απευθύνθηκε και σε funds χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ, η πρόταση για κάλυψη τμήματος του οφειλομένου χρέους από ιδία κεφάλαια δεν έγινε αποδεκτή. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν πάψει να προσφέρουν με την ίδια ευκολία εγγυητικές επιστολές και δάνεια

Πάντως, από την πλευρά του, στέλεχος της υπό πτώχευση εταιρίας υπογράμμιζε ότι δεν θα είχε οδηγηθεί σε αυτό το σημείο η επιχείρηση, εφόσον η διοίκηση του ΟΤΕ δεν προέβαινε στη διακοπή κυκλωμάτων για αρκετό χρονικό διάστημα, στερώντας την εταιρία από εισροή εσόδων.

Στον αντίποδα, στέλεχος του ΟΤΕ σημείωνε ότι οι οφειλές του παρόχου προς αυτήν είχαν υπερβεί τα 18 εκατ. ευρώ και δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει ο Οργανισμός να "επιδοτεί" ανταγωνίστριες εταιρίες σε βάρος των οικονομικών αποτελεσμάτων του.

Η εξέλιξη πτώχευσης της Teledome δεν αιφνιδίασε παράγοντες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες επιδείνωσαν την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση αρκετών εταιριών που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον χώρο, όπως της Lannet και της Altec Telecoms με τα γνωστά αποτελέσματα για την τελευταία.

Ο επανακαθορισμός της στάσεως του ΟΤΕ αποτελεί και ένα μήνυμα για τους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό και αδυνατούν να τις αποπληρώσουν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές φτάνουν περίπου τα 50 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v