Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηεμμανουήλ: Η κρίση απειλεί την απασχόληση

Η κρίση πλήττει την επιχείρηση, την παραγωγή, το εμπόριο, και απειλεί πλέον να πλήξει την απασχόληση. Αυτό που χρειάζεται είναι η παροχή στηρίξεως στην επιχειρηματικότητα και την εργασία, δήλωσε ο κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ.

Χατζηεμμανουήλ: Η κρίση απειλεί την απασχόληση
Η κρίση πλήττει την επιχείρηση, την παραγωγή, το εμπόριο, και απειλεί πλέον να πλήξει την απασχόληση.

Αυτό που χρειάζεται κυρίως, λοιπόν, είναι η παροχή στηρίξεως στην επιχειρηματικότητα και την εργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη διπλή λαίλαπα της έλλειψης πρόσβασης στο δανεισμό, αφ’ ενός, και της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης, αφ’ ετέρου, δήλωσε ο Πρόεδροςτης ΟΠΑΠ, Χ. Χατζηεμμανουήλ, στην εκδήλωση της Μoney Show, η οποία διοργανώθηκε στις 19-20/12.

Αναλυτικότερα όπως τόνισε ο ίδιος το φαινόμενο της πτώσης των αξιών των επενδύσεων (μετοχών, ακινήτων) δεν εξαντλείται στα τεράστια προβλήματα ρευστότητος, που δημιούργησε η διεθνής τραπεζική κρίση, η οποία οδήγησε σε πλήρη παράλυση πρώτα την διατραπεζική αγορά και έπειτα τις χορηγήσεις, διακόπτοντας την τροφοδοσία της πραγματικής οικονομίας με ρευστότητα.

Η πτώση των αξιών των επενδύσεων εκφράζει, εκτός άλλων, μια νέα αντίληψη για τη σχέση χρηματοροών και αποτιμήσεων, μια νέα αντίληψη για το επίπεδο κινδύνου που ενέχουν οι επενδύσεις.

Η επικράτηση αυτή την ώρα μιας νεφελώδους και εκ των υστέρων κριτικής, που δήθεν δικαιώνεται από τα πράγματα, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη για τη λήψη συγκεκριμένων πρακτικών αποφάσεων. Αποφάσεων, που προϋποθέτουν υπευθυνότητα όσο και αποφασιστικότητα. Αποφάσεων, ως προς τις οποίες δεν υπάρχουν δυστυχώς περιθώρια για λαϊκισμούς ούτε για κινήσεις εντυπωσιασμού.

Είναι αλήθεια ότι οι ηγήτορες των μεγάλων οικονομιών απέτυχαν να προνοήσουν και να προλάβουν. Ακόμη και σήμερα, οι απαντήσεις που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το τελευταίο της πακέτο δεν πείθουν ότι υπάρχει συνολικό σχέδιο.

Στα πλαίσια αυτά, και ελλείψει γενικής κατεύθυνσης, κάθε κυβέρνηση, κάθε λαός, οφείλει να κάνει το καλύτερο που μπορεί, αναλύοντας με καθαρή σκέψη το πρόβλημα, αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς που θέτει η εκάστοτε κατάσταση, και υλοποιώντας με αποφασιστικότητα το πρόγραμμα που επιλέγεται.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Κατά την άποψή μου, είναι επιτακτική ανάγκη στο επόμενο διάστημα να στηριχθεί αποφασιστικά η πραγματική οικονομία, όπως στηρίχθηκε ήδη ο χρηματοοικονομικός τομέας. Αυτό, βέβαια, σήμερα ακούγεται ως κοινοτυπία, αφού ένα πλήθος από δήθεν νεοκεϋνσιανές απόψεις μας κατακλύζουν τις τελευταίες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v