Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αναγνωρίζει καθυστέρηση για Αλιβέρι

Η ΔΕΗ αναγνωρίζει την ύπαρξη καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αλιβερίου και για τον λόγο αυτό αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκε έως τώρα η ανάδοχος εταιρία Μέτκα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Αναγνωρίζει καθυστέρηση για Αλιβέρι
Η ΔΕΗ αναγνωρίζει την ύπαρξη καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αλιβερίου και για τον λόγο αυτό αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκε έως τώρα η ανάδοχος εταιρία Μέτκα, η οποία έχει παραδώσει ένα σημαντικό μέρος από το μηχανολογικό εξοπλισμό του έργου.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε χθες την αλλαγή του τρόπου πληρωμής της Μέτκα, που θα γινόταν, εφόσον το έργο προχωρούσε κανονικά, με βάση τον βαθμό επίτευξης των στόχων κατά τα στάδια αποπεράτωσης της μονάδος.

Επειδή, όμως, η κατασκευή του έργου έχει "κολλήσει" εδώ και έναν χρόνο περίπου, εξαιτίας του εντοπισμού αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, η Μέτκα αξίωσε εύλογα την πληρωμή της για τον μηχανολογικό εξοπλισμό που έχει παραδώσει και ο οποίος παραμένει αχρησιμοποίητος στο εργοτάξιο του έργου, όχι από δική της υπαιτιότητα.

Το αίτημα της Μέτκα εξετάστηκε χθες από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, το οποίο αποφάσισε τη μερική τροποποίηση των όρων πληρωμής του αναδόχου, στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει συνομολογηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Επί της ουσίας δηλαδή, η ΔΕΗ αναγνώρισε το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί λόγω της καθυστέρησης του έργου. Η απόφαση αυτή δεν αλλάζει το συνολικό συμβατικό τίμημα του έργου, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 220 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το ποσό με το οποίο θα αποζημιωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή η Μέτκα, ούτε και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής της.

Σε κάθε περίπτωση αρμόδια πηγή της ΔΕΗ που μίλησε στο «Εuro2day», ανέφερε ότι το θέμα της χωροθέτησης, τόσο του βασικού κορμού της μονάδας όσο και των συμπληρωματικών συστημάτων της, βαίνει οριστικά προς διευθέτηση, οπότε στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη του έργου.

Οι εκτιμήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2009, ώστε να καταβληθεί προσπάθεια η μονάδα να λειτουργήσει στο β΄ εξάμηνο του 2010.

Να προσθέσουμε ότι η μονάδα του Αλιβερίου θα είναι ισχύος 416,95 MW, σε συνθήκες ISO, με καύσιμο φυσικό αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v