Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μultirama: Παραμένει ζημιογόνος παρά τις αλλαγές

Ζημίες σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων προ αποσβέσεων και καθαρών αποτελεσμάτων, αρνητικές ταμειακές ροές και συγκρατημένη αύξηση πωλήσεων εμφανίζει η Multirama, παρά τις τελευταίες διαρθρωτικές κινήσεις.

  • της Πέννυς Κούτρα
Μultirama: Παραμένει ζημιογόνος παρά τις αλλαγές
Ζημίες σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων προ αποσβέσεων, διευρυμένες ζημίες σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, αρνητικές ταμειακές ροές και συγκρατημένη αύξηση πωλήσεων στα ίδια καταστήματα εμφανίζει η αλυσίδα πληροφορικής και ειδών υψηλής τεχνολογίας Multirama, παρά τις διαρθρωτικές κινήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Η αλυσίδα το 2008 συνέχισε την αναμόρφωση και επέκταση του δικτύου της σε Ελλάδα και Βουλγαρία ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε τα ίδια κεφάλαιά της, μετά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή -της οικογένειας Ρέστη- στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Σημειώνεται δε, ότι η εταιρία με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 30 εκατ. ευρώ ενίσχυσε το κεφάλαιο κίνησής της και αναχρηματοδότησε τον υφιστάμενο δανεισμό της εντός του 2008. Παρ' όλα αυτά δεν έχει επιτύχει το πέρασμα στην κερδοφορία, γεγονός που επεδίωκε ήδη από τα τέλη του 2007.

Στο εννεάμηνο της χρήσης, έχοντας προσθέσει νέα καταστήματα στο δίκτυό της, πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 13,9%, αλλά αύξησε σημαντικά τα έξοδα διάθεσης στα 18,3 εκατ. ευρώ από 14,219 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με την εταιρία, τα έξοδα διάθεσης επιβαρύνθηκαν, κυρίως από τα έξοδα ανοίγματος και τα λειτουργικά έξοδα νέων καταστημάτων, τα οποία είναι στο στάδιο εμπορικής ωρίμανσης και τα οποία δεν έχουν αποδώσει.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων, παρουσίασαν ζημίες ύψους 431.307 ευρώ έναντι κερδών ύψους 423.299 ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο.

Αντίθετα, τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) εμφανίστηκαν θετικά στο 1,220 εκατ. ευρώ από 1,890 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με την αναλυτική παρουσίαση αποτελεσμάτων εννεάμηνου 2008, τα χρηματοοικονομικά έξοδα παρουσίασαν αύξηση λόγω του υψηλότερου μέσου όρου δανεισμού από τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου και των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, καθώς και της αύξησης του συνολικού κόστους καταναλωτικής πίστης.

Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων οι ζημίες σε επίπεδο ομίλου διευρύνθηκαν φθάνοντας στα 3,409 εκατ. ευρώ από ζημίες 1,493 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οι ταμειακές ροές αν και αρνητικές περιορίστηκαν στα 9,524 εκατ. ευρώ από 18,303 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι δε ζημίες εις νέον του ομίλου ανέρχονται πλέον στα 9,348 εκατ. ευρώ από 5,914 εκατ. ευρώ αντιστοίχως πέρυσι.

Στην παρούσα συγκυρία με το δ’ τρίμηνο της χρήσης να προοιωνίζεται έντονα πτωτικό σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, η αλυσίδα έχει ωστόσο συγκρατήσει τα αποθέματά της στα 41,634 εκατ. ευρώ από 40,401 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2007, έχει μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις στα 23,126 εκατ. ευρώ από 31,744 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2007, αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της, οι οποίες στο εννεάμηνο διαμορφώνονταν στα 35,952 εκατ. ευρώ από 49,130 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v