Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Παρουσίαση της στρατηγικής στην ΕΘΕ

Την αύξηση κατά 37,3% των χονδρικών πωλήσεων του ομίλου Φουρλής σε Ελλάδα αλλά και Ρουμανία, κατά τη διάρκεια του 9μηνου 2003, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ομίλου σε παρουσίαση στην ΕΘΕ.

Φουρλής: Παρουσίαση της στρατηγικής στην ΕΘΕ
Τις θετικές εξελίξεις και την στρατηγική του ομίλου Φουρλής για τα έτη 2003 και 2004 ανέπτυξε σήμερα σε παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο Πρόεδρος του ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής.

Ο κ. Φουρλής αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρεις βασικούς κλάδους του ομίλου που είναι η εμπορία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, το λιανικό εμπόριο επίπλων και οικιακού εξοπλισμού και η λιανική αθλητικών ειδών.

Οπως επισημάνθηκε στη παρουσίαση, ο κλάδος της χονδρικής πώλησης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και των κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα αλλά και ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στην Ρουμανία παρουσίασε αύξηση το εννεάμηνο του 2003 σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002 κατά 37,3% τα δε κέρδη προ φόρων για το 2003 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα των εταιριών χονδρικής αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο το 2004 τόσο γιατί η Samsung βρίσκεται τεχνολογικά στην πρώτη γραμμή στις μαύρες συσκευές και στα κινητά τηλέφωνα (4η θέση στην Ελληνική αγορά) όσο και γιατί αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους διεθνείς υποστηρικτές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Στον κλάδο του επίπλου και του οικιακού εξοπλισμού το κατάστημα ΙΚΕΑ της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να κάνει τζίρο 48 εκατ. ευρώ το 2003, δηλαδή αύξηση 16% από το 2002.

Την άνοιξη του 2004 αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο ΙΚΕΑ της Αθήνας στην περιοχή του αεροδρομίου. Το κατάστημα αυτό όπως και το δεύτερο της Αθήνας χρηματοδοτούνται από Ομολογιακό δάνειο 6ετούς διάρκειας ύψους 95 εκατ. ευρώ που σύναψε ο όμιλος πριν από ένα μήνα.

Με την πλήρη λειτουργία των τριών καταστημάτων ο τζίρος τους θα φθάνει τα 225 εκατ. ευρώ ενώ εξετάζεται η ανάπτυξη του ΙΚΕΑ τόσο σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές χώρες.

Τα καταστήματα αθλητικών ειδών Intersport ανήλθαν σε 19 με προβλεπόμενο κύκλο εργασιών για το 2003 24,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναμένεται φέτος ότι θα έχει οριακά κέρδη προ φόρων. Ο όμιλος προγραμματίζει το 2004 το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων στο Βουκουρέστι και τη Σόφια.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν την σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων που παρουσίασε ο όμιλος Φουρλής το εννεάμηνο του 2003 συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ασφαλώς προοιωνίζουν την κερδοφορία της επόμενης χρήσης.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 390 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 11,4% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002 (350 εκατ. ευρώ), ενώ το μικτό κέρδος έφθασε τα 124 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 20,8% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002 (102,6 εκατ. ευρώ). Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι τα ενοποιημένα κέρδη προ αποσβέσεων ανήλθαν σε 12,7 εκατ. ευρώ από ζημιές 13,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

Τέλος, ο κ. Φουρλής ανέπτυξε τη νέα στρατηγική της Κωτσόβολος με το άνοιγμα καινούργιων καταστημάτων ”ΜΕΓΑ Κωτσόβολος” 2500-4000 τ.μ. χώρου πώλησης με μεγάλη προϊοντική γκάμα, καθώς και την ανακαίνιση των υπαρχόντων καταστημάτων με το νέο concept ”Κωτσόβολος 21ος αιώνας” που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους Dixons και διαφοροποιεί τελείως τα καταστήματα Κωτσόβολος και Ράδιο Αθήναι από τις υπόλοιπες αλυσίδες ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Η One Way με την υλοποίηση ενός ευρέως προγράμματος αναδιάρθρωσης που περιλάμβανε το κλείσιμο όλων των ανεξάρτητων καταστημάτων και το άνοιγμα SIS στο δίκτυο καταστημάτων της Κωτσόβολος, τον πλήρη εξορθολογισμό των λειτουργικών της εξόδων και την ενοποίηση λειτουργιών στην έδρα, κατόρθωσε να αυξήσει τον τζίρο της, να εξυγιάνει το stock της και προβλέπεται να κλείσει το 2003 με κέρδη προ αποσβέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v