Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: 1,4 δισ. για τα δικαιώματα ρύπων το 2013

Ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής «θα πληρώσει το μάρμαρο» τελικά για τα δικαιώματα ρύπων από το 2013 και μετά, με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΔΕΗ θα κληθεί να καταβάλει 1,4 δισ. για το 2013.

ΔΕΗ: 1,4 δισ. για τα δικαιώματα ρύπων το 2013
Ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής «θα πληρώσει το μάρμαρο» τελικά για τα δικαιώματα ρύπων από το 2013 και μετά. Αντίθετα, η βαριά βιομηχανία -όπως η χαλυβουργία, τα τσιμέντα, τα διυλιστήρια- εξαιρείται της υποχρέωσης αυτής.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμενη Παρασκευή, απόφαση που θα έρθει για ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεθαύριο, Τετάρτη.

Με βάση την απόφαση αυτή η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να καταβάλει ποσό 1,4 δισ. ευρώ για το 2013, με βάση τις δικές της εκτιμήσεις, όταν για φέτος το αντίστοιχο κόστος εκπομπής ρύπων υπολογίζεται μόλις σε 150 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε 200 εκατ. δικαιώματα ρύπων που κατανέμονται δωρεάν, με την ίδια απόφαση της Κομισιόν, εφόσον βέβαια παρουσιάσει επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα κάνουν χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και των ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ έχει μόνο ένα τέτοιο έργο κι αυτό αφορά στη μονάδα της Μελίτης Φλώρινας. Συνεπώς, δεν αναμένεται να έχει σημαντικά κέρδη από το «παραθυράκι» που ανοίγει στην απαγόρευση η Κομισιόν.

Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, το γεγονός ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας προβλέπεται μεν μείωση έως το 2014 των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 25%, όμως η συμμετοχή των λιγνιτών στην παραγωγή ηλεκτρισμού μειώνεται μόλις μία μονάδα, ήτοι από το 57% το 2007 στο 56% το 2014.

Η Κομισιόν αποφάσισε, εξάλλου, οι κυβερνήσεις να μπορούν να χρησιμοποιήσουν έσοδα από δημοπρατούμενα δικαιώματα μεταξύ 2013 - 2016 και μέχρι του 15% για κάθε έργο που στοχεύει στη δημιουργία μονάδων συμπαραγωγής, ήτοι θερμότητας και ηλεκτρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v