Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HOL: Πρόθεση για πώληση ποσοστού από Intracom

Την πρόθεσή του να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού εφόσον υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον εξέφρασε ο βασικός μέτοχος της Hellas On Line κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της HOL.

  • του Ηλία Ντράλλου
HOL: Πρόθεση για πώληση ποσοστού από Intracom
Την πρόθεσή του να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού, εφόσον υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, εξέφρασε ο βασικός μέτοχος της Hellas On Line κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της HOL, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Intracom, η οποία κατέχει το 81,58% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και Internet, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης των 31.692.308 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ενδέχεται να μειώσει το ποσοστό της. 

Η  Γ.Σ. της HOL ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 26.938.461,80 ευρώ, με καταβολή μετρητών και έκδοση 31.692.308 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας ευρώ 0,85 η καθεμία και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των, κατά το χρόνο της έκδοσης, μετόχων της εταιρίας, με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 3 παλαιές και με τιμή διάθεσης υπέρ το άρτιο.

Ωστόσο, το τελικό ποσό της αύξησης κεφαλαίου θα καθοριστεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας και θα υπολογιστεί με βάση τον χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης και την τότε τρέχουσα αξία της μετοχής, η οποία δύναται να είναι ανώτερη της σημερινής χρηματιστηριακής τιμής.

Όπως προέβλεψαν στελέχη της εταιρίας, η συνολική αύξηση θα ξεπεράσει τα 46 εκατ ευρώ, εκτίμηση που βασίζεται στην υφιστάμενη τιμή μετοχής του 1,47 ευρώ (κλείσιμο χρηματιστηρίου στις 12/12/08).

Στέλεχος της Intracom άφησε να εννοηθεί ότι ο βασικός μέτοχος ενδέχεται να μεταβιβάσει σημαντικό ποσοστό μετοχών -το ύψος του οποίου παραμένει αδιευκρίνιστο- σε ενδιαφερόμενο επενδυτή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζεται σειρά επαφών και προσεγγίσεων με επενδυτικά σχήματα, από τα οποία ενδέχεται να αντληθούν κεφάλαια σε αναπάντεχη χρονική στιγμή.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως τμήμα του κεφαλαίου που θα ποριστεί από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα διατεθεί για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων και τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής ροής, με το υπόλοιπο να χρησιμοποιείται για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης του δικτύου και διεύρυνσης των υπηρεσιών της.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου, η εταιρία HOL παρουσίασε αρνητικό σύνολο ιδίων κεφαλαίων, αν και εμφάνισε υπερδιπλασιασμό των εσόδων και μείωση του αρνητικού αποτελέσματος σε επίπεδο EBITDΑ.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 73,986 εκατ. ευρώ από 33,745 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA ήταν αρνητικά κατά 3,48 εκατ. ευρώ (από 10,097 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο 9μηνο του 2007).

Ταυτόχρονα, ο δανεισμός στο 9μηνο ανήλθε στα 168,8 εκατ. ευρώ και η εταιρία προχώρησε σε αναχρηματοδότηση -μέσω κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 144,5 εκατ. ευρώ- του υφιστάμενου δανεισμού, μετατρέποντάς το σε μακροπρόθεσμο από βραχυπρόθεσμο.

Τα παραπάνω συνέβαλαν και αυτά στην τελική απόφαση της διοίκησης της HOL να ανακαλέσει την απόφαση της προηγούμενης έκτακτης γενικής συνέλευσης, βάσει της οποίας η σχετική αύξηση θα πραγματοποιούνταν με καταβολή μετρητών, με έκδοση νέων μετοχών και νε κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v