Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Με 20% στην κοινοπραξία για τη Λιβύη

Στα κοιτάσματα της Λιβύης επεκτείνονται τα ΕΛΠΕ, τα οποία χθες υπέγραψαν συμφωνία διάρκειας 30 ετών συμμετέχοντας σε κοινοπραξία εταιριών που απαρτίζουν η αυστραλέζικη Woodside Energy με ποσοστό 45%, η Ισπανική Repsol με 35% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 20%.

ΕΛΠΕ: Με 20% στην κοινοπραξία για τη Λιβύη
Στα κοιτάσματα της Λιβύης επεκτείνονται τα ΕΛΠΕ, τα οποία χθες υπέγραψαν συμφωνία διάρκειας 30 ετών συμμετέχοντας σε κοινοπραξία εταιριών που απαρτίζουν η αυστραλέζικη Woodside Energy με ποσοστό 45%, η Ισπανική Repsol με 35% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 20%.

Η συμφωνία υπεγράφη με τον Λιβυκό Εθνικό Οργανισμό Πετρελαίου και αφορά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε 6 χερσαίες περιοχές στη ΒΔ Λιβύη.

Η κοινοπραξία θα δαπανήσει 110 εκατ. δολάρια για ερευνητικές γεωτρήσεις και εκτιμάται ότι τα απολήψιμα αποθέματα θα ανέλθουν σε 400 εκατ. βαρέλια.

Όπως είναι γνωστό τα αποδεδειγμένα αποθέματα της Λιβύης ανέρχονται σε 30 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 47 τρισ. κυβ. πόδια φυσ. αερίου.

Για τις έξι περιοχές που θα καλύπτουν έκταση 20.000 τ.χλμ., προβλέπεται μία αρχική εξαετής φάση έρευνας με διαχειριστή της Κοινοπραξίας (OPERATOR) την εταιρία Woodside Energy. Η πρώτη φάση θα συμπεριλαμβάνει γεωλογικές και σεισμικές μελέτες καθώς και 13 ερευνητικές γεωτρήσεις. Το προϋπολογιζόμενο κόστος για την κοινοπραξία θα υπερβεί τα 110 εκ. δολ.

Επιπλέον προβλέπεται τριετής μελέτη για την ανάπτυξη του κοιτάσματος ATCHAN στη Δυτική Λιβύη και ενδεχόμενη εμπορική εκμετάλλευση την αμέσως επόμενη τριετία.

Επισημαίνεται ότι τα μέρη της Κοινοπραξίας συμφώνησαν για την από κοινού εμπορική εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η Woodside Energy είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη αυστραλιανή εταιρία στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Λειτουργεί το μεγαλύτερο project στη Βορειοδυτική Αυστραλία που περιλαμβάνει LNG, Φ.Α, condensates και αργό πετρέλαιο.

Ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της είναι η Αυστραλία και οι Η.Π.Α. ενώ στην Αφρική εστιάζει το ενδιαφέρον της στην Μαυριτανία, στους Κανάριους Νήσους, στην Αλγερία, στην Κένυα και στη Λιβύη.

Ο Δρ Agu Kantsler, Δντής Νέων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Woodside Energy, δήλωσε μεταξύ άλλων την πλήρη ικανοποίηση της εταιρίας του για το κοινοπρακτικό σχήμα, επισημαίνοντας ότι η παρουσία της ΕΛΠΕ και της REPSOL προσθέτει στη κοινοπραξία τη σημαντική τους εμπειρία και στη Λιβύη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή αγορά.

Εξάλλου, η REPSOL YPF είναι καθετοποιημένη εταιρία πετρελαίου, λειτουργεί σε περισσότερες των 25 χωρών και ηγείται στις αγορές της Ισπανίας και της Αργεντινής.

Είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες ιδιωτικά ενεργειακές εταιρίες στον κόσμο και καλύπτει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων όπως έρευνα & εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παραγωγή, διύλιση, μεταφορές και διανομή καθώς και εμπορία προϊόντων πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών. Στη Λιβύη έχει ήδη δραστηριότητα στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.



Διευκρινίζεται ότι η ανωτέρω Κοινοπραξία είναι ανεξάρτητη από την Κοινοπραξία ”ΕΛΠΕ” (37,5 %), ”SIPETROL U.K.” (37,5 %) και ”OIL SEARCH AUSTRALIA” (25,0 %) η οποία έχει επίσης υποβάλλει προσφορά για 5 ερευνητικές περιοχές στη Λιβύη στο πλαίσιο του Γύρου Παραχωρήσεων της Λιβύης ”NEW EPSA ROUND 2000”. Οι διαπραγματεύσεις με την NOC συνεχίζονται για την οριστικοποίηση των περιοχών και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ στο πλαίσιο πάντοτε της υλοποίησης του Επιχειρησιακού και Αναπτυξιακού του Προγράμματος θα εξακολουθεί να αξιολογεί επιχειρηματικές ευκαιρίες ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της Ν. Α. Ευρώπης, Κασπίας και Μεσογείου, σε συνεργασία με άλλες διεθνείς ή / και τοπικές εταιρίες.

Σε αυτή τη βάση έχουν παραχωρηθεί 3 χερσαίες πετρελαιοπιθανές περιοχές της Αλβανίας στην Κοινοπραξια OMV (51 %) και ΕΛΠΕ (49 %) από την Αλβανική κυβέρνηση.

Επιπλέον η ΕΛΠΕ, με την εξαγορά της JUGOPETROL AD KOTOR απέκτησε δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε πετρελαιοπιθανές θαλάσσιες περιοχές του Μαυροβουνίου.

Οι περιοχές βρίσκονται σε στάδια έρευνας από κοινοπραξία που συμμετέχουν η JUGOPETROL (60 %) και η βρετανική RAMCO (40 %).

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v