Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Τι έδειξε για το 9μηνο το conference call

Η μείωση του κόστους και η άνοδος των συναλλαγών στο Χ.Α. ήταν μεταξύ άλλων οι παράγοντες της βελτίωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της ΕΧΑΕ, όπως αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα.

ΕΧΑΕ: Τι έδειξε για το 9μηνο το conference call
Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, η Ελληνικά Χρηματιστήρια κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάσκεψης το απόγευμα της Παρασκευής, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εταιρίας.

Ακόμη, επισημάνθηκαν η μικρότερη της αύξησης του όγκου συναλλαγών αύξηση των εσόδων και η βελτίωση της εικόνας των οικονομικών μεγεθών.

Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης, σύμφωνα με το πρωινό report της Marfin Hellenic, οι κύριοι παράγοντες της σηµαντικής βελτίωσης των αποτελεσµάτων του οµίλου στο 9µηνο ήταν η ανάκαµψη του όγκου συναλλαγών στην εγχώρια αγορά, η µείωση του κόστους και η αντιστροφή των περσινών προβλέψεων για υποτίµηση χρεογράφων σε έκτακτα κέρδη ύψους 19,5 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, επισημάνθηκε πως η αύξηση των εσόδων του οµίλου δεν ήταν ανάλογη µε την αύξηση του όγκου συναλλαγών, δηλαδή παρ’ όλο που ο όγκος συναλλαγών στο Χ.Α. παρουσίασε αύξηση 24,3% το 9µηνο, τα έσοδα του οµίλου παρουσίασαν αύξηση 13,7%, κυρίως λόγω των µεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και δηµοσίων προσφορών που πραγµατοποιήθηκαν κατά το εν λόγω διάστηµα και από τις οποίες ο όµιλος δεν εισπράττει έσοδα.

Το 52% των εσόδων του οµίλου, όπως αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη, προέρχεται από συναλλαγές στο Χ.Α., το 17% από συναλλαγές στο ΧΠΑ, 6% ήταν τα έσοδα από τα µέλη και τα υπόλοιπα προέρχονται από τις εισηγµένες εταιρίες και από τα συστήµατα υποστήριξης.

Ο όµιλος, τονίστηκε, έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις του ενηµερωτικού δελτίου του Ιουνίου για ΚΠΦ στο τέλος του έτους ύψους 27,3 εκατ. ευρώ (αφού στο 9µηνο τα ΚΠΦ ήδη ξεπέρασαν τα 37 εκατ.). Ωστόσο η διοίκηση δεν έδωσε νέες συγκεκριµένες προβλέψεις για το τέλος του έτους.

Ο µέσος ηµερήσιος όγκος συναλλαγών τον Οκτώβριο και το Νοέµβριο διαµορφώθηκε στα 180 εκατ. ευρώ και 160 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, από 138 εκατ. ευρώ το Σεπτέµβριο και 125,6 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου, ενώ οι προσπάθειες µείωσης του λειτουργικού κόστους ανακοινώθηκε πως θα συνεχιστούν.

Στόχος της διοίκησης είναι η περαιτέρω µείωση του προσωπικού σε περίπου 350 άτοµα µέχρι το τέλος του 2004 από 460 άτοµα τώρα.

Τέλος, όπως αναφέρει το report της Marfin, η διοίκηση είπε ότι η καθαρή τρέχουσα αξία του χαρτοφυλακίου του οµίλου διαµορφώνεται στα 358 εκατ. ευρώ, ενώ το 56% είναι µετρητά και χρηµατικά διαθέσιµα, 7% είναι επενδεδυµένο σε οµόλογα, 26% σε µετοχές και 11% είναι οι ίδιες µετοχές του οµίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v