Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Αρνητικό outlook για τέσσερις τράπεζες

Σε αρνητικό από σταθερό υποβαθμίζει η Moody's το outlook στην πιστοληπτική αξιολόγηση των Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank. Οι κίνδυνοι από επιβράδυνση, ΝΑ Ευρώπη και ναυτιλία. Τι λέει για το "πακέτο".

Moody΄s: Αρνητικό outlook για τέσσερις τράπεζες
Σε αρνητικό από σταθερό υποβαθμίζει η Moody's το outlook στην πιστοληπτική αξιολόγηση χρηματοοικονομικής ισχύος (BFSRs) και μακροπρόθεσμων καταθέσεων και χρέους των Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank.

Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους η Moody’s υποβαθμίζει το outlook των τεσσάρων τραπεζών συνοψίζονται ως εξής:

1. Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιούνται ενεργά οι ελληνικές τράπεζες. Σε αυτό προστίθεται η εκτιμώμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδα κάτω του 2%, αλλά και η δυστοκία της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει μέτρα ανάκαμψης εξαιτίας του ήδη υψηλού δημόσιου χρέους και του αυξημένου κόστους δανεισμού.

2. Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον τομέα της ναυτιλίας, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικές πιέσεις λόγω της κατακόρυφης πτώσης των ναύλων. Με τις τράπεζες να αυξάνουν την έκθεσή τους σε ναυτιλιακές και τους ιδιοκτήτες τους τα τελευταία χρόνια, η Moody’s εκτιμά ότι τα εν λόγω χαρτοφυλάκια χορηγήσεων θα δεχτούν πιέσεις.

3. Η επιβράδυνση της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και στην συνεπακόλουθη αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

4. Πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, λόγω μείωσης των επενδύσεων, πιέσεων στα επιτοκιακά περιθώρια και πιθανή αύξηση στα κόστη δανεισμού. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες βρισκόμενες αντιμέτωπες με κυβερνητικές πιέσεις για την προώθηση φιλολαϊκών μέτρων, αλλά και με την αρνητικά διακείμενη σε αυτές κοινή γνώμη, δεν έχουν την ευελιξία της επανατιμολόγησης των χορηγήσεων ώστε να αντανακλούν το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης αλλά ενδεχομένως, και το υψηλότερο ρίσκο που αναλαμβάνουν. Η Moody’s αναμένει αύξηση των επισφαλών δανείων, καθιστώντας επιτακτική την αύξηση των προβλέψεων από τις τράπεζες.

Σχετικά με το «πακέτο» των 28 δισ. που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση προς στήριξη των τραπεζών η Moody’s αναμένει ότι θα αμβλύνει κάπως τις ανησυχίες σχετικά με την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για εκείνες τις τράπεζες που εξαρτώνται από τις αγορές κεφαλαίου για να ενισχύσουν την ρευστότητά τους.

Επιπλέον, οι «ενέσεις» ρευστότητας με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές θα μπορούσαν να συντελέσουν ώστε οι τράπεζες να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους στα επίπεδα που επιβάλλουν οι διεθνείς κανονισμοί, κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σε γενικές γραμμές η Moody’s θεωρεί ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα αποβούν προς όφελος των τραπεζών, αλλά προειδοποιεί ότι ορισμένα από αυτά είναι πιθανό να περιορίσουν την στρατηγική και χρηματοοικονομική τους ευελιξία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v