Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETEπ:Χορηγία 310 εκ. ευρώ για ενεργειακή ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορήγησε πρόσφατα συνολικά 310 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

ETEπ:Χορηγία 310 εκ. ευρώ για ενεργειακή ασφάλεια
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορήγησε πρόσφατα συνολικά 310 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Τα 280 εκατ. ευρώ χορηγούνται στη ΔΕΗ. Από το ποσό αυτό, 140 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στο Αλιβέρι και 140 εκατ. ευρώ για την επέκταση και ενίσχυση των ελληνικών δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τους το φάσμα, από την υψηλή τάση των 400 kV, ως τις χαμηλές τάσεις.

Τα 30 εκατ. ευρώ χορηγούνται στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την εγκατάσταση μιας νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής εσωτερικής καύσης στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Δεκέλειας, στην περιφέρεια Λάρνακας. Η μονάδα θα λειτουργεί αρχικά με μαζούτ, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο θα μπορεί να μετατραπεί ώστε να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, όταν το καύσιμο αυτό καταστεί διαθέσιμο στην Κύπρο.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο αυξάνεται και οι μονάδες αυτού του τύπου επιτρέπουν ταχεία αντίδραση στις μεταβολές φορτίου, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμής. Το έργο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των μεταβολών της ζήτησης, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για ψύξη είναι οι μέγιστες.

Ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και για τα ενεργειακά θέματα, δήλωσε σήμερα τα εξής: "Οι χρηματοδοτήσεις μας για την ενεργειακή ασφάλεια και απόδοση στην Ελλάδα και στην Κύπρο συνάδουν πλήρως προς το ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Ασφάλεια και Αλληλεγγύη, καθώς και προς τα συμπεράσματα του συμβουλίου Ecofin αυτής της εβδομάδας, το οποίο κάλεσε την ΕΤΕπ να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις της, αφενός, προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα έργα υποδομής και τους βασικούς τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την τρέχουσα επιβράδυνση της οικονομίας, και, αφετέρου, για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και τον ενεργειακό τομέα.

Στο σημερινό πλαίσιο, η ΕΤΕπ, ως η τράπεζα που προάγει τους στόχους της Ευρώπης, θα παράσχει στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιπρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη μέχρι το συνολικό ύψος των 31,2 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2009 - 2010, αυξάνοντας τις χρηματοδοτήσεις της από 48 δισ. ευρώ το 2007 σε 60 - 65 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v