Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MΡΒ:Τι ειπώθηκε για μέρισμα, guidance και πακέτο

Τη διατήρηση της πολιτικής επιστροφής του 50% των κερδών στους μετόχους αλλά και την αισιοδοξία της για ορθή "διαχείριση" της κρίσης εξέφρασε η διοίκηση της ΜPB στην τηλεδιάσκεψη για το εννεάμηνο.

  • του Γιώργου Φλώκα
MΡΒ:Τι ειπώθηκε για μέρισμα, guidance και πακέτο
Τη διατήρηση της πολιτικής επιστροφής του 50% των κερδών στους μετόχους αλλά και την αισιοδοξία της για ορθή "διαχείριση" της κρίσης εξέφρασε η διοίκηση της ΜPB σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, τόνισε ότι ο όμιλος εμφάνισε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο παρά τις αντίξοες συνθήκες, ενώ σημείωσε ότι η οικονομική επιβράδυνση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία του κλάδου γενικώς.

Ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τη θέση της Marfin Popular Bank στο δύσκολο περιβάλλον, εξηγώντας ότι η τράπεζα είναι εκτεθειμένη κατά 95% σε ανεπτυγμένες αγορές. 

Ο κ. Βγενόπουλος επανέλαβε ότι η Marfin Popular Bank δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πακέτο στήριξης, μέσω της Marfin Egnatia Bank.

Όπως εξήγησε, ο όμιλος έχει ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή θέση και δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στο πρόγραμα. "Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μέσω του πακέτου θα έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση. Πρώτον, δεν ξέρουμε εάν θα είναι φθηνή", εξήγησε.

Ακόμη, ο κ. Βγενόπουλος επισήμανε ασάφειες στους όρους συμμετοχής στην κρατική βοήθεια αλλά και ότι οι μέτοχοι των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο πακέτο κινδυνεύουν με "αραίωση" της συμμετοχής τους.

Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή, η Marfin Popular Bank τόνισε ότι τα συνολικά δάνεια στον ναυτιλιακό κλάδο ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ. 

Αναφορικά με το μέρισμα, η διοίκηση της Marfin Popular Bank σημείωσε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει την ίδια μερισματική πολιτική, δίνοντας το 50% των κερδών της στους μετόχους.

Σχετικά με τη μετοχική σύνθεση της Marfin Popular Bank, η διοίκηση επιβεβαίωσε τη συμμετοχή 20% από το Dubai Financial Group, 10% από τη Marfin Investment Group, ενώ ένα 16% ακόμη ελέγχεται από στρατηγικούς συμμάχους και μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η MIG θα αποκτήσει έως το 30% της τράπεζας από την αγορά και όχι από κάποιον εκ των μακροπρόθεσμων μετόχων, σημειώνοντας ότι έχει δεσμεύσεις πως ουδείς εξ αυτών έχει πρόθεση να πουλήσει τη συμμετοχή του.

Η τράπεζα δήλωσε ότι περιμένει αύξηση των χορηγήσεων κατά 10% - 15%, αλλά και διαμόρφωση της αύξησης στο λειτουργικό κόστος σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% το 2009, ενώ τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε νέες υποδομές στο α΄ εξάμηνο.

Σε ερώτηση εάν η MPB θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη φάση σύγκλισης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι είναι προβληματισμένος με την ευκολία με την οποία οι μεγάλες τράπεζες εντάχθηκαν στο πακέτο στήριξης. Όπως τόνισε, θα πρέπει να επιστρέψει η ορατότητα, ώστε να εξεταστεί εάν η συμμετοχή σε φάση σύγκλισης θα είναι προς το συμφέρον των μετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v