Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Εγκαίνια νέας μονάδας στα Σκόπια

Εγκαινιάσθηκε σήμερα 14 Νοεμβρίου στα Σκόπια η νέα Μονάδα Αποθείωσης πετρελαίου ντίζελ στο Διυλιστήριο της ΟΚΤΑ, που ανήκει στον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια. Η επένδυση ανήλθε στα 22.5 εκατ. δολ. μαζί με τα περιφερειακά της και τα έργα διασύνδεσης.

ΕΛΠΕ: Εγκαίνια νέας μονάδας στα Σκόπια
Εγκαινιάσθηκε σήμερα 14 Νοεμβρίου στα Σκόπια η νέα Μονάδα Αποθείωσης πετρελαίου ντίζελ στο Διυλιστήριο της ΟΚΤΑ, που ανήκει στον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην τελετή, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 χρόνων της ΟΚΤΑ, παραβρέθηκαν εκτός της Διοίκησης της ΟΚΤΑ, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια κ.κ. Γ. Μωραΐτης και Αθ. Καραχάλιος αντίστοιχα, ενώ από την πλευρά της Π.Γ.Δ.Μ. την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Dragoljub Matovski.

Η νέα μονάδα, με δυναμικότητα παραγωγής 1300 τόνων/ημέρα αποθειωμένου ντίζελ, έχει τη δυνατότητα μείωσης του περιεχομένου θείου κάτω από 350 ppm (σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης των Σκοπίων οι νέες προδιαγραφές που θα ισχύσουν για τη χώρα από 1.1.2004 μειώνουν το θείο από 5000 ppm σήμερα σε 2000 ppm). Το νέο, φιλικότερο προς το περιβάλλον ντίζελ, ικανοποιεί τις σημερινές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Με την επένδυση αυτή που ανήλθε στα 22.5 εκατ. δολ. μαζί με τα περιφερειακά της και τα έργα διασύνδεσης με το Διυλιστήριο, η ΟΚΤΑ μπορεί να ικανοποιήσει την τοπική αγορά με το eco-diesel Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, παράλληλα με τη νέα αμόλυβδη βενζίνη που ήδη παράγει.

Σημειώνεται, ότι η μονάδα αποθείωσης έχει τη δυνατότητα παραγωγής ντίζελ 50 ppm θείου, χωρίς πρόσθετες επενδύσεις, που πρόκειται να ισχύσουν στην Ευρώπη το 2005.

Από το 1999 η ΕΛ.Π.ΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ και η ΟΚΤΑ που ανήκουν στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια έχουν επενδύσει συνολικά στην Π.Γ.Δ.Μ. περίπου 37 εκατ. δολ. για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Διυλιστηρίου των Σκοπίων, ενώ τα άμεσα επενδυτικά προγράμματα προβλέπουν πρόσθετα έργα εκσυγχρονισμού του Διυλιστηρίου και ανάπτυξης δικτύου πρατηρίων στη γείτονα χώρα.

Η 25η επέτειος από τη λειτουργία της ΟΚΤΑ σηματοδοτήθηκε επίσης από τη χορήγηση έξι υποτροφιών σε ισάριθμους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου ”Κύριλλος και Μεθόδιος” των Σκοπίων. Οι υποτροφίες που χορηγεί η Ελληνικά Πετρέλαια και η ΟΚΤΑ αφορούν σπουδές μάνατζμεντ και χημική μηχανική.

Ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχει αποφασίσει τη χορήγηση σειράς υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές σε υπηκόους περιοχών που δραστηριοποιείται, όπως τα Σκόπια, το Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα, τα Τίρανα και τη Σόφια.

”Θεωρούμε ότι πέρα από τις εμπορικές και παραγωγικές επενδύσεις μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, εξίσου σημαντικές είναι και οι επενδύσεις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα όταν σχετίζονται άμεσα με την παιδεία, τη μόρφωση και την επιστημονική εξειδίκευση της νέας γενιάς”, τόνισε ο κ. Γ. Μωραΐτης κατά την τελετή απονομής στα Σκόπια.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v