Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Κέρδη 1,235 δισ. - Μπαίνει στο "πακέτο"

Σε €1.235 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής στο 9μηνο (+7%). Συμμετοχή στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών. Πού αυξήθηκαν οι χορηγήσεις. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Τι ειπώθηκε στους αναλυτές.

ΕΤΕ: Κέρδη 1,235 δισ. - Μπαίνει στο πακέτο
Σε €1.235 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το 9μηνο του 2008, σημειώνοντας αύξηση κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η Εθνική θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών.

Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 25% για το 9μηνο του 2008, οριακά μειωμένη κατά μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του 9μήνου 2007.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Alpha Finance, Eurobank Sec. και Marfin Analysis, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας στο εννεάμηνο θα διαμορφώνονταν στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής από τις εγχώριες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 732 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα καθαρά κέρδη της Finansbank ανήλθαν στα 363 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 21%, ενώ τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στη ΝΑ. Ευρώπη ενισχύθηκαν 64%, στα 169 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 10,4% στο εννεάμηνο του 2008, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 10,9%.

--- Δήλωση του κ. Τ. Αράπογλου

Τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζουμε σταθερά στην κατεύθυνση της συνετής αύξησης των χορηγήσεων, της ενίσχυσης των κεφαλαίων μας και της διατήρησης της υψηλής ρευστότητάς μας, στοιχεία που συγκροτούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Εθνικής στη σημερινή ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

H συντηρητική πρακτική μας στις χορηγήσεις και η επιμονή στην περιστολή του κόστους όλα τα προηγούμενα χρόνια αναδεικνύονται ένα ακόμη πλεονέκτημα εν όψει της αναμενόμενης υποχώρησης στην οικονομική δραστηριότητας.

Η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση, σε συνδυασμό με τα μοναδικά επίπεδα ρευστότητας, μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας ώστε να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση.

Αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ώστε οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και γενικότερα η οικονομία να αντεπεξέλθουν στη σημερινή συγκυρία, η Εθνική Τράπεζα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, κάνοντας χρήση των σχετικών μέτρων.

Πιστεύω ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού οργανισμού της χώρας, με τα ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη κεφαλαίων και ρευστότητας, επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ανταποκριθεί συντονισμένα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

---Τι ειπώθηκε στους αναλυτές

Η Εθνική διαθέτει μεγαλύτερη δανειακή έκθεση στις μεγάλες επιχειρήσεις και σε εταιρίες του Δημοσίου παρά στις μικρότερες τόνισε, ο CFO του ομίλου κ. Α. Θωμόπουλος, αναφερόμενος στην επιχειρηματική πίστη, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει γίνει αντιστάθμιση κινδύνου στην τουρκική λίρα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Θωμόπουλος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, μια υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος θα είχε ουδέτερη επίδραση για την Εθνική λόγω της αντιστάθμισης του κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, τόνισε ότι η έκθεση της Εθνικής σε δάνεια προς κατασκευές και στη ναυτιλία είναι ελάχιστη.

Ο κ. Θωμόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι η πλήρης θετική επίδραση από τη Finansbank στον όμιλο της Εθνικής θα εμφανιστεί από το 2009, ενώ διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις της τράπεζας έχουν ενισχυθεί κατά 46% από την αρχή του 2008.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Εθνικής στο σχέδιο στήριξης, υπογράμμισε ότι η τράπεζα διαθέτει ρευστότητα αλλά απαιτείται συντονισμένη αντίδραση μεταξύ των τραπεζών και ως εκ τούτου η Εθνική θα συμμετάσχει.

--- Ανθεκτική κερδοφορία σε συνθήκες πιστωτικής κρίσης


Οι παραπάνω επιδόσεις του ομίλου είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές της Τουρκίας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία.

Συγκεκριμένα:

• Μείωση κατά 7% σε σχέση με το 9μηνο του 2007 σημείωσαν τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, τα οποία ανήλθαν σε €732 εκατ.
• Αύξηση κατά 21% σημείωσαν τα κέρδη της Finansbank για το 9μηνο του 2008, τα οποία ανήλθαν σε €363 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 29% της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου.
• Εντυπωσιακή αύξηση κατά 64% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία ανήλθαν στα €169 εκατ., συνεισφέροντας 13% στη συνολική κερδοφορία του ομίλου.
Ανάλογη τάση καταγράφεται στην κερδοφορία του γ΄ τριμήνου 2008:
• Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε €400 εκατ., παραμένοντας στα επίπεδα των δύο προηγουμένων τριμήνων, παρά την εποχικότητα των θερινών μηνών και τη ραγδαία επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.
• Τα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου στην Ελλάδα σημείωσαν κάμψη κατά 13% έναντι του β΄ τριμήνου. Αντίθετα, αύξηση κατά 11% και 12% σημείωσαν τα κέρδη του ομίλου στη ΝΑ. Ευρώπη και στην Τουρκία αντίστοιχα.

---Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή

Αύξηση κατά 26% κατέγραψε το συνολικό ύψος χορηγήσεων του ομίλου, οι οποίες στο τέλος του 9μήνου 2008 ανήλθαν σε €65.8 δισ. έναντι €52 δισ. στο τέλος του 9μήνου 2007, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη του ομίλου στην αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής, παρά τις συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας στις περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των χορηγήσεων τους τελευταίους 12 μήνες ανήλθε στην Ελλάδα σε €7,8 δισ. (+21%), στην Τουρκία σε €2,9 δισ. (+31%) και στη ΝΑ. Ευρώπη σε €3,2 δισ. (+55%).


---Η ορθολογική ανάπτυξη αμβλύνει τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των περιθωρίων

Το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα του ομίλου διαμορφώθηκε σε €2 635 εκατ., αυξημένο κατά 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η βελτίωση του επιτοκιακού αποτελέσματος επιτεύχθηκε παρά τις επιπτώσεις της διεθνούς πιστωτικής κρίσης και αποδίδεται στην ορθολογική επέκταση των δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους άντλησης κεφαλαίων.

Παρά την άνοδο των διατραπεζικών επιτοκίων διεθνώς, την όξυνση του ανταγωνισμού στην προσέλκυση καταθέσεων, τη συνεπακόλουθη άνοδο του περιθωρίου τιμολόγησης καταθέσεων και γενικότερα του κόστους χρήματος, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου διατηρήθηκε στο 4,25%, στα επίπεδα του εννεαμήνου του 2007.

Οι παραπάνω επιδόσεις, και ειδικά η ανθεκτικότητα του επιτοκιακού αποτελέσματος, καταδεικνύουν τα ισχυρά θεμελιώδη του ομίλου τα οποία αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης που πλήττει τις αγορές παγκοσμίως.

Εντούτοις, οι ακραίες συνθήκες που επικράτησαν στις αγορές χρήματος κατά τον Σεπτέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του επιτοκιακού περιθωρίου του ομίλου κατά 10 μονάδες βάσης μεταξύ του β΄ και γ΄τριμήνου 2008. Η τάση αυτή δεν αναμένεται να αναστραφεί στον βαθμό που η διατραπεζική αγορά χρήματος συνεχίζει να υπολειτουργεί και οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν αντανακλώνται στο πραγματικό κόστος άντλησης κεφαλαίων.

---Αύξηση των προβλέψεων εν όψει περαιτέρω επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας

Παρά τη μεγέθυνση που παρουσίασε ο όμιλος κατά το 2008, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων βελτιώθηκε περαιτέρω. Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 3,1%, βελτιωμένη κατά 50 μ.β. έναντι του Σεπτεμβρίου 2007. Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, ο όμιλος, εν όψει της επιδεινούμενης διεθνούς συγκυρίας, αύξησε τις προβλέψεις έναντι πιστωτικού κινδύνου στο γ΄ τρίμηνο κατά 21% σε €112 εκατ.

Ο όμιλος συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στις διεθνείς πιστωτικές αγορές όσο και στο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή και βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων προλητπικών μέτρων για την περαιτέρω θωράκιση της ποιότητας του ενεργητικού του. Η υψηλή κερδοφορία του ομίλου της ΕΤΕ, με τα κέρδη προ προβλέψεων να υπερβαίνουν το €1,5 δισ., παρέχει την απαραίτητη ευελιξία για τη λήψη τέτοιων μέτρων.

---Η αύξηση καταθέσεων χρηματοδοτεί την επέκταση των χορηγήσεων

Ανάλογη με τις χορηγήσεις αύξηση κατά 17% σημείωσαν οι καταθέσεις του ομίλου οι οποίες στο τέλος του 9μήνου 2008 ανήλθαν σε €67,2 δισ. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των χορηγήσεων του ομίλου υπερκαλύπτεται από καταθέσεις, με τη σχέση δανείων προς καταθέσεις να ανέρχεται σε 95% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ήδη, λόγω της σημαντικής εισροής καταθέσεων κατά τον μήνα Οκτώβριο, η σχέση αυτή διαμορφώνεται μόλις στο 91%.

Η υψηλή ρευστότητα της τράπεζας αλλά κυρίως η σταθερότητά της αποτελούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία που περιορίζει τις δυνατότητες άντλησης ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

---Κεφαλαιακή επάρκεια

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, μετά και την έκδοση προνομιούχων μετοχών συνολικού ύψους $625 εκατ. τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και λαμβάνοντας υπόψη την οργανική αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων του ομίλου, εκτιμάται σε 10,4% και ο συνολικός σε 11%. Τα επίπεδα αυτά κατατάσσουν την Εθνική μεταξύ των πλέον ισχυρών κεφαλαιακά ομίλων στην Ευρώπη.

Ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας και ισχυρής κεφαλαιακής βάσης εξασφαλίζει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή ανάπτυξη του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εγγυάται τη σταθερότητά του απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο επιδείνωσης της σημερινής διεθνούς συγκυρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v