Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: "Παγώνει" επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη

Στην προληπτική αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες απέδωσε την οριακή υποχώρηση των καθαρών κερδών της τράπεζας στο εννεάμηνο ο CFO της Alpha Bank, κ. Γιαννόπουλος σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Alpha Bank: Παγώνει επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη
Στην προληπτική αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες απέδωσε την οριακή υποχώρηση των καθαρών κερδών της τράπεζας στο εννεάμηνο ο CFO της Alpha Bank, κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος στην τηλεδιάσκεψη για την ανάλυση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της τράπεζας.

Ωστόσο, ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν σημάδια επιδείνωσης στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, προσθέτοντας ότι "αισθανόμαστε ότι είμαστε σε πολύ καλή θέση για να αντιμετωπίσουμε το αδύναμο περιβάλλον".

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι η λειτουργική κερδοφορία της τράπεζας ήταν ισχυρή για ένα ακόμη τρίμηνο ενώ επεσήμανε και την πολύ καλή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, η οποία χρηματοδοτεί δάνεια ύψους 50 δισ. ευρώ με καταθέσεις 43 δισ. ευρώ και ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ.  

Αναλύοντας το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι το 97% των δανείων είναι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόλις το 3% σε χώρες εκτός Ε.Ε. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται μόλις στο 3,5% του συνόλου.

Τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Alpha Bank σε ναυτιλιακές εταιρίες ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ χρηματοδοτούνται από καταθέσεις των ναυτιλιακών εταιριών, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο CFO της Alpha Bank, στόχος της τράπεζας είναι, οι δραστηριότητές της στην περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες σε μεσοπρόθεσμη βάση, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια περαιτέρω επέκτασης στις εν λόγω αγορές το 2009. Όπως εξήγησε, η ανάπτυξη των μεγεθών θα προέλθει από την ωρίμανση του υφιστάμενου δικτύου της τράπεζας.   

Αναφορικά με το "πακέτο" στήριξης στο οποίο θα συμετάσχει η τράπεζα, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε πως είναι υποχρέωση της τράπεζας απέναντι στους πελάτες της να στηρίξει την ελληνική οικονομία, ενώ σχετικα με τις προνομιούχες μετοχές που θα εκδοθούν υπέρ του δημοσίου, εξήγησε ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε "αραίωση" της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων.   

Ερωτηθείς για τη μερισματική πολιτική της τράπεζας, ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξετασθούν οι προϋποθέσεις που θέτουν τόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και η Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v