Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αύξηση 38,7% στα ΚΠΦ του ομίλου

Σε σύσταση κοινοπραξίας που θα πραγματοποιεί έρευνα στη Λιβύη θα προχωρήσουν τα ΕΛΠΕ, ενώ εξετάζουν συνεργασίες για τη διεκδίκηση της ρουμανικής Petrom. Για το 9μηνο τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν αύξηση 38,7% των ενοποιημένων κερδών προ φόρων και 35,5% άνοδο των πωλήσεων του ομίλου (ΔΛΠ).

ΕΛΠΕ: Αύξηση 38,7% στα ΚΠΦ του ομίλου
Σε σύσταση κοινοπραξίας που θα πραγματοποιεί έρευνα στη Λιβύη θα προχωρήσουν τα ΕΛΠΕ, ενώ εξετάζουν συνεργασίες για τη διεκδίκηση της ρουμανικής Petrom. Για το 9μηνο τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν αύξηση 38,7% των ενοποιημένων κερδών προ φόρων και 35,5% άνοδο των πωλήσεων του ομίλου (ΔΛΠ).

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Αθανάσιος Καραχάλιος, αναφερόμενος στη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ σχετικά με την έρευνα και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων σημείωσε πως σύντομα θα ανακοινωθεί η σύσταση κοινοπραξίας, η οποία θα πραγματοποιήσει έρευνες στη Λιβύη.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συνεργαστούν τα ΕΛΠΕ με την αυστριακή OMD για τη διεκδίκηση της Ρουμανικής Petrom, ανέφερε ότι ”εμείς επιδιώκουμε να συμμετάσχουμε σε μια κοινοπραξία (για τη διεκδίκηση) και εξετάζουμε όλες τις πιθανές συνεργασίες με πολλές εταιρίες”.

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε επίσης ότι στόχος των ΕΛΠΕ είναι η επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων στα Σκόπια, επέκταση που θα πραγματοποιηθεί είτε μέσω της ΕΛΠΕΤ Βαλκανική, για την οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, είτε από τα ίδια τα ΕΛΠΕ.

Επίσης, σημειώνεται πως την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί η νέα μονάδα αποθείωσης στα Σκόπια.

Τέλος, ο κ. Αθανάσιος Καραχάλιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που φέρουν τον όμιλο ΕΛΠΕ να προχωρά στην εξαγορά δύο πλοίων.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, τα πλοία αυτά θα πληρούν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας, δηλαδή θα είναι διπύθμενα και η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε εξειδικευμένο οίκο.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη εννεαμήνου, σημειώνεται πως τα κέρδη προ φόρων του ομίλου, με βάση τα ΔΛΠ, ανήλθαν στα 232,8 εκατ. ευρώ έναντι 167,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 315,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με 236,1 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2002, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση 33,6%.

Στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων αυξήθηκε κατά 35,5% διαμορφούμενος στα 3,491 δισ. ευρώ, σε σχέση με 2,576 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Από την άλλη, με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του ομίλου των ΕΛΠΕ αυξήθηκαν κατά 115,4% και ανήλθαν στα 252,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με 117,4 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2002.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Ελληνικών Πετρελαίων, οι διαφορές στα αποτελέσματα με βάση τα ΕΛΠ και τα ΔΛΠ οφείλονται κατά κύριο λόγο στον διαφορετικό λογιστικό χειρισμό των αποσβέσεων, προβλέψεων και συναλλαγματικών διαφορών.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι με βάση τα ΕΛΠ τα αποτελέσματα της Petrola για την περίοδο 5 Ιουνίου 2003 ως 30 Σεπτεμβρίου 2003 περιλαμβάνονται στον ενοποιημένο λογαριασμό αποτελεσμάτων, ενώ στις οικονομικές καταστάσεις με βάση τα ΔΛΠ περιλαμβάνονται μόνο στην καθαρή θέση του ομίλου και όχι στον λογαριασμό αποτελεσμάτων.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v