Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

European Lotteries: ”Ικανοποίηση” για Gambelli

Με ανακοίνωση, όπου δηλώνει ικανοποιημένη από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Gambelli ”απαντά” η Ένωση Ευρωπαϊκών Λοταριών στις ανησυχίες που προκάλεσε η χθεσινή γνωμοδότηση του δικαστικού οργάνου.

European Lotteries: ”Ικανοποίηση” για Gambelli
”Ικανοποιημένη” δηλώνει η Ένωση Ευρωπαϊκών Λοταριών από την απόφαση από του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Gambelli, επιχειρώντας να διαλύσει τις ανησυχίες που δημιούργησε η χθεσινή γνωμοδότηση των ευρωπαϊκών δικαστικών αρχών.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αν και έκρινε ότι αρμόδια για την οριστική απόφαση επί του δικαιώματος του Gambelli να συνεχίσει τις δραστηριότητες, για τις οποίες του ασκήθηκαν διώξεις είναι τα ιταλικά δικαστήρια, εξέφρασε τη γνώμη ότι ”οι προβλέψεις της ιταλικής νομοθεσίας περί του κρατικού μονοπωλίου στην αγορά τυχερών παιγνίων συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας εγκατάστασης και της ελευθερίας επιλογής υπηρεσιών”.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αρκετές αναταράξεις, αφού αν και εκτελεστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που να στρέφεται κατά των εθνικών μονοπωλίων δεν υπάρχει, είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές αναγνωρίζουν- έστω και έμμεσα- ψήγματα παρατυπίας στο εν λόγω νομικό καθεστώς.

Από την πλευρά της η European Lotteries μέσω σχετικής ανακοίνωσής της, εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση. ”Το δικαστήριο στην απόφασή της 6ης Νοεμβρίου 2003 επιβεβαίωσε τις προηγούμενες νομικές αποφάσεις, αποδεχόμενο ότι η εθνική νομοθεσία που εκχωρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα για συγκεκριμένα εγχειρήματα που αφορούν σε στοιχήματα αθλητικών γεγονότων, δεν παραβιάζει την Συνθήκη της Ε.Ο.Κ., εφόσον η νομοθεσία αυτή είναι δικαιολογημένη από αντικειμενικούς σκοπούς κοινωνικής πολιτικής και προστασίας του καταναλωτή, περιορίζοντας τα επιβλαβή αποτελέσματα των δραστηριοτήτων του τζόγου”.

”Για τον λόγο αυτό”, συνεχίζει η ανακοίνωση της European Lotteries, ”εάν υπάρχει ευθυγράμμιση με τους όρους αυτούς, τα κρατικά μονοπώλια και η αποκλειστική παραχώρηση αδειών δεν αντίκεινται στους όρους της Συνθήκης της Ε.Ο.Κ.. Συνεπώς, τα κράτη μέλη έχουν την δικαιοδοσία να περιορίζουν ή να απαγορεύουν τις δραστηριότητες τυχερών παιχνιδιών που προσφέρονται σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η ανακοίνωση επίσης αναφέρεται στην απόφανση του δικαστηρίου ότι οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στο Ιnternet που παρέχονται σε περιοχές άλλου κράτους – μέλους περιορίζονται από τους νόμους της χώρας για την οποία οι υπηρεσίες αυτές προορίζονται- εν προκειμένω της Ιταλίας- με την προϋπόθεση ότι οι νόμοι αυτοί είναι δικαιολογημένοι και όχι δυσανάλογοι.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρεται, τόνισε ότι εξαρτάται από το εθνικό δικαστήριο να επιβεβαιώσει κατά πόσο οι περιορισμοί κατευθύνονται εξ αρχής στην υλοποίηση των στόχων της δημόσιας τάξης. Το Δικαστήριο προειδοποίησε, παρόλα αυτά, ότι οι εθνικές αρχές δεν θα πρέπει να επικαλούνται το ενδιαφέρον για την δημόσια τάξη, αν στην ουσία επεκτείνουν και ενθαρρύνουν τις δραστηριότητες τζόγου στην επικράτειά τους.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v