Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξελίξεις στην υπόθεση Gambelli- τι λέει ο ΟΠΑΠ

Την πρώτη ”ρωγμή” στο καθεστώς κρατικού μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών αποτελεί η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Gambelli. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε εαυτόν αναρμόδιο για ουσιαστική απόφαση επί του θέματος και το ανέπεμψε στην ιταλική δικαιοσύνη. Τι λέει ο ΟΠΑΠ.

Εξελίξεις στην υπόθεση Gambelli- τι λέει ο ΟΠΑΠ
Υπέρ του Ιταλού Gambelli γνωμοδότησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δημιουργώντας έτσι την πρώτη ”ρωγμή” στο υφιστάμενο μονοπωλιακό καθεστώς πολλών ευρωπαϊκών αγορών τυχερών παιχνιδιών.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αν και έκρινε ότι αρμόδια για την οριστική απόφαση επί του δικαιώματος του Gambelli να συνεχίσει τις δραστηριότητες, για τις οποίες του ασκήθηκαν διώξεις είναι τα ιταλικά δικαστήρια, εξέφρασε τη γνώμη ότι ”οι προβλέψεις της ιταλικής νομοθεσίας περί του κρατικού μονοπωλίου στην αγορά τυχερών παιγνίων συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας εγκατάστασης και της ελευθερίας επιλογής υπηρεσιών”.

Το δικαστηρίου αναφέρει ότι θα ήταν καθ’ ύλην αρμόδιο να αποφασίσει οριστικά επί του θέματος, σε περίπτωση που ετίθετο θέμα προστασίας καταναλωτή. Σε περίπτωση δηλαδή, που υπήρχαν ενδείξεις ότι η συγκεκριμένες μονοπωλιακές πρακτικές μειώνουν την πιθανότητα κέρδους για κάποιον πολίτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συμπερασματικά, αν και εκτελεστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που να στρέφεται κατά των εθνικών μονοπωλίων δεν υπάρχει, είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές αναγνωρίζουν- έστω και έμμεσα- ψήγματα παρατυπίας στο εν λόγω νομικό καθεστώς.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον ΟΠΑΠ, η γνωμοδότηση Gambelli ”δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επηρεαστούν όλες οι μονοπωλιακές αγορές τυχερών παιχνιδιών της Ευρώπης”.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ακόμη πως την Παρασκευή θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της εταιρίας επί του θέματος, κατά τη διάρκεια της ανάλυσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου στο conference call.

Η περίπτωση Gambelli παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από Ιταλικό δικαστήριο, μετά από ποινική αγωγή κατά ενός αριθμού πρακτόρων που συνεργάζονταν με την Stanleybet International, διαχειρίστρια εταιρεία στοιχημάτων της Stanley Leisure plc, μια εταιρεία FTSE 250 που η τιμή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και ένας από τους μεγαλύτερους πράκτορες στοιχημάτων στον κόσμο, με περίπου 1.000 καταστήματα στοιχημάτων.

”Λόγω της μοναδικής μας τεχνολογίας και εμπειρίας σε αυτή την αγορά είμαστε σε ιδανική θέση ώστε να εξάγουμε το μοντέλο μας σε άλλες χώρες της Ε.Ε.”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του Τμήματος Στοιχημάτων της Stanley Leisure, John Whittaker.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v