Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις προβλέψεις το 9μηνο της Eurobank

Αύξηση κατά 23,5% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου του ομίλου της EFG Eurobank, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και διαμορφώθηκαν στα 194 εκατ. εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Δείτε τις αναλυτικές καταστάσεις.

Πάνω από τις προβλέψεις το 9μηνο της Eurobank
Αύξηση κατά 23,5% εμφάνισαν τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της EFG Eurobank στο εννεάμηνο του 2003, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και διαμορφώθηκαν στα 194 εκατ. ευρώ.

Στο εννεάμηνο του 2002, η EFG Eurobank είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη ύψους 157 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες προβλέψεις 11 αναλυτών, όπως τις κατέγραψε το πρακτορείο Bloomberg, τα καθαρά κέρδη της Eurobank (με βάση τα ΔΛΠ) θα διαμορφώνονταν στα 190 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 20%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους εμφάνισαν στο εννεάμηνο 2003 αύξηση κατά 17,6% (στα 622 εκατ. ευρώ), ενώ οι χορηγήσεις έναντι του περσινού εννεαμήνου αυξήθηκαν κατά 22,7% (έως τα 15,3 δισ. ευρώ).

Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα εννεαμήνου ενισχύθηκαν κατά 22,1% και ανήλθαν σε 865 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό λειτουργικό κόστος (εξαιρουμένων των βαλκανικών θυγατρικών, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση) διαμορφώθηκε στα 461 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 6,1%.

Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση και ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε 11,4% και αποτελείται εξ ολοκλήρου από κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης (Tier 1).

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου στο γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 65 εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2003, σύμφωνα πάντα με τα ΔΛΠ.

Αν και η άνοδος των μεγεθών σε ετήσια βάση μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντική, το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο δεν παρουσιάζει παρά μικρή ανοδική μεταβολή. Η ”αιτία” βρίσκεται στα στοιχεία για τα οργανικά έσοδα, τα οποία, στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν σημαντικά έναντι των περσινών, ενώ μόνο οριακά έναντι αυτών του προηγούμενου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από τόκους έναντι του δευτέρου τριμήνου εμφάνισαν αύξηση κατά 4,3%, ενώ τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες είναι κατά 7,9% βελτιωμένα έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 31,6% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2002.

Στα μεγέθη του εννεαμήνου περιλαμβάνονται η τράπεζα Banc Post της Ρουμανίας (ενοποιείται πλήρως από το Νοέμβριο του 2002), η τράπεζα Post Bank της Βουλγαρίας (περιλαμβάνεται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης από το Σεπτέμβριο 2002) και η τράπεζα Postbanka Σερβίας (ενοποιείται πλήρως από τον Απρίλιο του 2003).

* Οι αναλυτικές καταστάσεις δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v