Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υγεία: Κράτει στις επενδύσεις

Την πρόωρη αποπληρωμή του ΜΟΔ ύψους 300 εκατ. ευρώ εξετάζει το Υγεία, καθώς οι αβεβαιότητες που δημιουργεί η κρίση στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης αναστέλλουν την πρόθεση νέων επενδύσεων επέκτασης.

Υγεία: Κράτει στις επενδύσεις
Την πρόωρη αποπληρωμή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου του ύψους 300 εκατ. ευρώ εξετάζει το διαγνωστικό και θεραπευτικό Υγεία, καθώς οι αβεβαιότητες που δημιουργεί η κρίση στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης αναστέλλουν την πρόθεση νέων επενδύσεων επέκτασης.

Το μετατρέψιμο είχε εκδοθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκταση του Υγεία μέσω εξαγορών κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως, επενδύσεων στη ΝΑ. Ευρώπη και σε άλλους τομείς δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Μέρος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν, κατευθύνθηκαν για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού των κλινικών Ευαγγελισμός και Αχίλλειον στην Κύπρο και του 50% του τουρκικού ομίλου Safak. Επιπλέον, χρηματοδοτήθηκε η ανέγερση κλινικής στην Αλβανία.

Η όξυνση της κρίσης και η ύφεση με τους κλυδωνισμούς που προκαλεί στις αναδυόμενες οικονομίες της Αν. Ευρώπης σταμάτησαν το πρόγραμμα εξαγορών, με αποτέλεσμα να εξετάζεται τώρα η πρόωρη αποπληρωμή του ΜΟΔ μια και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν, παραμένουν στα ταμεία του Υγεία.

Το μήνυμα του προβληματισμού το έστειλε χθες ο αντιπρόεδρος του Υγεία, κ. Α Βγενόπουλος, καθώς, στη δήλωση που συνόδευε τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, ο ισχυρός άνδρας της MIG διατύπωσε ευθέως τον προβληματισμό για τη σημαντική επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του θεραπευτηρίου από το κόστος του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

«Το διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει την καλύτερη δυνατή κεφαλαιακή διάρθρωση του ομίλου κάτω από τις σημερινές συνθήκες, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μετόχων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Βγενόπουλος και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Υγεία θα προχωρήσει ενδεχομένως σε προσφορά προς τους ομολογιούχους του για την πρόωρη αποπληρωμή τους.

Το Υγεία στις 30/9 εμφάνιζε ταμειακά διαθέσιμα 242 εκατ. ευρώ ενώ ο δανεισμός του ανερχόταν σε 381,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν στο ΜΟΔ που εκδόθηκε προ ενός έτους περίπου. Το μεγαλύτερο μέρος δηλαδή της ρευστότητας που άντλησε το Υγεία μέσω του ΜΟΔ παραμένει σε ρευστά διαθέσιμα, ενώ την ίδια στιγμή, το θεραπευτήριο βαρύνεται από υψηλό κόστος εξυπηρέτησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για την τέταρτη τριμηνιαία περίοδο εκτοκισμού η οποία ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου το ετησιοποιημένο επιτόκιο ανέρχεται στο 6,39% όταν για τα διαθέσιμά του ο όμιλος στο γ΄ τρίμηνο της χρήσης είχε εξασφαλίσει μέσο σταθμισμένο επιτόκιο 4,86%.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2008, το Υγεία επιβαρύνθηκε με τόκους 16,3 εκατ. ευρώ για το ΜΟΔ ενώ επιπλέον, λόγω της κρίσης και της ανόδου των επιτοκίων, προέβη κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου σε αναπροσαρμογή των προσδοκώμενων μελλοντικών εκροών αποπληρωμής του, επιβαρύνοντας απευθείας τα αποτελέσματά του με 2,1 εκατ. ευρώ.

Για την πρόωρη αποπληρωμή του ΜΟΔ, το Υγεία θα χρειασθεί να προσφύγει στη σύναψη μικρού δανεισμού, ο οποίος θα αντιμετωπισθεί από τη σημαντική αύξηση του cash flow. Οι ταμειακές λειτουργικές ροές του στο 9μηνο ανήλθαν στα 24,6 εκατ. ευρώ με τα ενοποιημένα EBITDA στα 42,6 εκατ. ευρώ.

Το ενοποιημένο περιθώριο των κερδών προ τόκων, φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA margin) βελτιώθηκε κατά 90 μονάδες βάσης στο 21,0%.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν μόλις κατά 1,8% στα 10,5 εκ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα λόγω των υψηλών τόκων του ΜΟΔ και της επιπλέον επιβάρυνσης από την αναβαλλόμενη φορολογία λόγω της οριστικοποίησης της υπεραξίας από την εξαγορά του Ομίλου Μητέρα.

Σημειώνεται τέλος ότι η MIG κατέχει περί το 80% των μετατρέψιμων ομολογιών, καθώς αγόρασε μαζί με την Μarfin Egnatia Bank πρόσφατα επιπλέον 8.582.386 ομολογίες, που αντιστοιχούν στο 12,8% του ΜΟΔ.

Επομένως, θα εισπράξει περί τα 240 εκατ. ευρώ πέραν των δεδουλευμένων τόκων και των penalties πρόωρης αποπληρωμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v