Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Στήριξη σε Αθανασόπουλο από Γ. Διευθυντές

Οι θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, κ. Π. Αθανασόπουλος διεκδικούν τις ρυθμίσεις που θα την καταστήσουν όχι μόνο βιώσιμη αλλά και ικανή να επιτελεί τον ιστορικό της ρόλο, σημειώνουν οι Γενικοί Διευθυντές της.

ΔΕΗ: Στήριξη σε Αθανασόπουλο από Γ. Διευθυντές
Οι θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, κ. Π. Αθανασόπουλος διεκδικούν τις ρυθμίσεις που θα την καταστήσουν όχι μόνο βιώσιμη αλλά και ικανή να επιτελεί τον ιστορικό της ρόλο, σημειώνουν οι Γενικοί Διευθυντές της Επιχείρησης σε ανοιχτή τους επιστολή.

Ειδικότερα, το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες την έντονη ενασχόληση των ΜΜΕ και των φορέων και πολιτών με την πορεία της ΔΕΗ και γενικότερα με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας στην πατρίδα μας.

Πιστεύουμε ότι η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας πραγματικά την αδικεί κατάφωρα. Πέραν του γεγονότος ότι έχει συνεισφέρει όσο καμιά άλλη επιχείρηση στην ανάπτυξη της χώρας, σήμερα ακόμη υπάρχει το δεδομένο ότι οι Έλληνες πολίτες απολαμβάνουν την ηλεκτρική ενέργεια στη χαμηλότερη τιμή από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αν λάβει υπόψη του κανείς την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε κάθε χώρα. Όπως είναι γνωστό, αυτό δεν συμβαίνει σε σχεδόν κανένα άλλο προϊόν ή υπηρεσία.

Υπενθυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες με παρόμοια αγοραστική δύναμη των πολιτών με αυτή των Ελλήνων, το οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας είναι 30% και 40% αντίστοιχα μεγαλύτερο από το δικό μας.

Επιπλέον (τουλάχιστον στην Ισπανία) το Κράτος καλύπτει εν μέρει τις ζημίες που υφίστανται οι ηλεκτρικές Επιχειρήσεις από τη διαφορετική λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων!

Το πρόβλημα που έχει πρόσφατα παρουσιασθεί στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ Α.Ε. οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε δύο παράγοντες:

Πρώτον, στη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων στο μεγαλύτερο διάστημα του 2008 (το φυσικό αέριο ακόμα είναι στην ανώτατη τιμή του).

Δεύτερον, στον τρόπο απελευθέρωσης της χονδρεμπορικής αγοράς στη χώρα μας, μιας αγοράς με ανεπάρκεια ενέργειας, που έχει οδηγήσει σε πολύ υψηλές τιμές, τις υψηλότερες στην Ευρώπη! Από αυτή την αγορά είναι υποχρεωμένη να αγοράζει η ΔΕΗ την ενέργεια που χρειάζεται συμπληρωματικά προς αυτήν που η ίδια παράγει, ώστε να την παρέχει σε κάθε καταναλωτή που την χρειάζεται. Και μάλιστα είναι υποχρεωμένη από το θεσμικό πλαίσιο να ηλεκτροδοτεί και τους ανταγωνιστές της παραγωγούς και εισαγωγείς με φθηνή ενέργεια, όταν από αυτούς υποχρεούται να αγοράζει πολύ ακριβότερα!

Εργαζόμαστε συστηματικά και με ιδιαίτερη προσοχή, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό για την εφαρμογή ενός αναλυτικού πλέον Επιχειρησιακού Σχεδίου, που θα υλοποιεί τις Στρατηγικές Προτεραιότητες της Επιχείρησης. Το Σχέδιο αυτό προβλέπει δράσεις που θα καταστήσουν τη ΔΕΗ βιώσιμη επιχείρηση, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει το αγαθό του ηλεκτρισμού, σεβόμενη τις απαιτήσεις των πελατών της, προστατεύοντας το περιβάλλον, προωθώντας τον υγιή ανταγωνισμό σε μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και έχοντας πάντα υπόψη ότι είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την υλοποίηση των επενδύσεων για τη συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από τον συνδυασμό ενός προγράμματος δραστικής εξοικονόμησης κόστους και τιμολογιακών αυξήσεων λίγο πάνω από την πληθωρισμό, για να αντανακλώνται καλύτερα τα κόστη της παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι θέλουμε να πληρώνουμε την ελάχιστη δυνατή τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά όχι αυτό να συμβαίνει σε βάρος της Επιχείρησης, η οποία αν απαξιωθεί, οι επιπτώσεις για τους πελάτες της και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα είναι δυσβάσταχτες.

Οι θέσεις που εκφράζει για λογαριασμό της Επιχείρησης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Π. Αθανασόπουλος, διεκδικούν για τη ΔΕΗ εκείνες τις ρυθμίσεις και διευθετήσεις που θα την καταστήσουν όχι μόνο βιώσιμη, αλλά και ικανή να επιτελεί το ρόλο που ιστορικά έχει διαδραματίσει για την Ελληνική κοινωνία επί μισό και πλέον αιώνα, χάριν και των επομένων γενεών. Οι προτεινόμενες λύσεις ουσιαστικά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις επιτυχίας της ΔΕΗ προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Επιπλέον, ενισχύουν τις βάσεις για την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Εμείς, οι Γενικοί Διευθυντές της ΔΕΗ ΑΕ πιστεύουμε στη Στρατηγική της ΔΕΗ και στους τρόπους υλοποίησής της όπως αυτοί εκφράζονται από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Π. Αθανασόπουλο και δεσμευόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, όπως άλλωστε επιβεβαιώσαμε και ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ΑΕ στις 11 Νοεμβρίου 2008.


Οι Γενικοί Διευθυντές της ΔΕΗ Α.Ε.

Γιώργος Αγγελόπουλος,
Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών

Δημήτρης Λαθούρης,
Γενικός Διευθυντής Διανομής

Δημήτρης Λάππας,
Γενικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας εκτελών και χρέη Γενικού Διευθυντή Παραγωγής

Κώστας Μελάς,
Γενικός Διευθυντής Ορυχείων

Δημήτρης Μπουσδέκης,
Γενικός Διευθυντής Μεταφοράς

Χρήστος Ποσειδών,
Γενικός Διευθυντής Εμπορίας

Ειρήνη Τζαννέτου,
Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης

Χρήστος Τριζόγλου,
Γενικός Διευθυντής Επιτελικών Υπηρεσιών

Αργύρης Οικονόμου,
Νομικός Σύμβουλος".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v