Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για αγοραπωλησίες ρεύματος

Η ΔΕΗ διαψεύδει όσα υποστήριξε δημοσιογράφος σε σημερινή ραδιοφωνική εκπομπή του, σύμφωνα με τον οποίο, ο Όμιλος Μυτιληναίου «χάρισε ρεύμα» στη ΔΕΗ αξίας 15-20 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του θέρους του 2008.

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για αγοραπωλησίες ρεύματος
Η ΔΕΗ ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει όσα υποστήριξε δημοσιογράφος σε σημερινή ραδιοφωνική εκπομπή του, σύμφωνα με τον οποίο, ο Όμιλος Μυτιληναίου «χάρισε ρεύμα» στη ΔΕΗ αξίας 15-20 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του θέρους του 2008.

Η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών του 2008 η Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) έθεσε σε λειτουργία τη νέα ηλεκτροπαραγωγική Μονάδα της, τροφοδοτώντας το Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας με 71 εκατ. ΚWh και η ΔΕΗ για τις ποσότητες αυτές κατέβαλε συνολικά 7,13 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 100 ευρώ ανά MWh.

Το ποσό αυτό καταβλήθηκε από τη ΔΕΗ στο ΔΕΣΜΗΕ και, συνεπώς, είναι παντελώς ανακριβές ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Ομίλου Μυτιληναίου, «χάρισε» έστω και ένα ευρώ στη ΔΕΗ.

Την ίδια περίοδο η ΑτΕ αγόρασε 632 εκατ. ΚWh από τη ΔΕΗ, ποσότητα εννεαπλάσια αυτής που παρήγαγε η πρώτη, με τιμή αγοράς 56,4 ευρώ/MWh και συνολικής αξίας 35,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η ΑτΕ για κάθε παραγόμενη MWh κέρδιζε περίπου 43,6 ευρώ, ποσό που αντίστοιχα ζημιωνόταν η ΔΕΗ.

Είναι προφανές ότι η ΑτΕ, κατά την περίοδο του καλοκαιριού 2008 πώλησε κατά 77,3% ακριβότερα την ενέργεια από ό,τι την αγόρασε από τη ΔΕΗ, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν μία από τις σοβαρές στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τη ΔΕΗ να έχει μετατραπεί σε ένα «μονοπώλιο επί ζημία», καθώς της επιβάλλεται να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε όποιον καταναλωτή της το ζητήσει, ακόμη και εάν ο ίδιος ή εταιρία του ομίλου του είναι παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, σε όσους αναφέρονται σε δραστηριότητες της ΔΕΗ να ενημερώνονται υπεύθυνα και σωστά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες εκτιμήσεις τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v