Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικό πλάνο 2 δισ. από ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ έχει δρομολογήσει έως το 2014 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, με στόχο την απόκτηση μεριδίου 20% στην αγορά των ΑΠΕ. Τα σχέδια διεθνούς επέκτασης, η Μήλος και η RWE.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Επενδυτικό πλάνο 2 δισ. από ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ έχει δρομολογήσει έως το 2014 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, με στόχο την απόκτηση μεριδίου 20% στην αγορά των ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η ανάπτυξη της δραστηριότητας της εταιρίας και εκτός συνόρων από τον επόμενο χρόνο.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Αναστ. Γκαρής ανέφερε ότι η εταιρία αυτή τη στιγμή έχει σε λειτουργία 105 MW, 90 MW υπό ή προς κατασκευή και άλλα 320 MW με υψηλή πιθανότητα υλοποίησης. Επίσης, εξετάζει άλλα έργα συνολικής ισχύος άνω των 1000 MW. Το 2009 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβλέπεται να έχει σε λειτουργία συνολικά 144 MW, έναντι των 105 MW του 2008.

Χθες δόθηκε σε διαβούλευση η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW. Ο κ. Γκαρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε έναν μήνα, ώστε να γίνει στη συνέχεια η προκήρυξη του διαγωνισμού και εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων ο ανάδοχος θα επιλεγεί τον Μάρτιο του 2009. Έχει ξεκινήσει, επίσης, η κατασκευή του υβριδικού ενεργειακού έργου της Ικαρίας, συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού κατά 30%.

Προβλήματα, ωστόσο, φαίνεται να αντιμετωπίζει η προώθηση της συνεργασίας με την εταιρία S&B για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου, λόγω αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, ενώ φαίνεται να έχει «παγώσει» και η συνεργασία με τη γερμανική RWE. Ειδικότερα για το τελευταίο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ιδέες για να δουλέψουμε μαζί».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρηματοδοτική κάλυψη του επενδυτικού πλάνου των 2 δισ. ευρώ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο κ. Γκαρής ανέφερε ότι το 20% θα καλυφτεί από ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο από δανεισμό και επιδοτήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί η σχέση των δύο τελευταίων.

Πάντως, η εταιρία μπορεί να εξασφαλίσει επιδοτήσεις μόνο από τα προγράμματα του ΥΠΑΝ, που χρηματοδοτούνται από το ΚΠΣ, και όχι από τον αναπτυξιακό νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας έχει αποδεχτεί σχετικό αίτημα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ώστε με σχετική ρύθμιση και αυτή να μπορεί να αξιοποιήσει τις επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Για το θέμα του δανεισμού από τράπεζες ο κ. Γκαρής ανέφερε ότι γίνονται ήδη συζητήσεις, αλλά οι συμφωνίες θα κλείνονται ανάλογα με το εκάστοτε project finance της εταιρίας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πάντως ότι οι επενδύσεις για ΑΠΕ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης από τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v