Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αυξήσεις μέσω ρήτρας ρύπων ζητά η ΔΕΗ

Ο Τ. Αθανασόπουλος, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανέφερε ότι από την 1η/1/2009 τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθούν κατά 5% λόγω της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Νέες αυξήσεις μέσω ρήτρας ρύπων ζητά η ΔΕΗ
Διπλάσιες του εξαμήνου αναμένεται να είναι οι ζημίες που θα εμφανίσει η ΔΕΗ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανέφερε ότι από την 1η/1/2009 τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθούν κατά 5%, λόγω της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων.

Η ρήτρα καυσίμων ενεργοποιείται λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν πτωτική τάση. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Αθανασόπουλος, η διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου ακολουθεί ετεροχρονισμένα, με καθυστέρηση 3 έως 6 μηνών, την πορεία του πετρελαίου.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, από 1ης Απριλίου 2009 θα υπάρξει μείωση στα τιμολόγια της τάξης του 1,5-2 % και για άλλη μία μείωση της ίδιας τάξης από την 1η Ιουλίου 2009.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε το αίτημά του να επιβληθεί ρήτρα ρύπων στα τιμολόγια από το 2009, διότι, όπως είπε, η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί μόνον το 2008 με 150 εκατ. ευρώ από το κόστος των δικαιωμάτων της εκπομπής CO2.

Κατά την άποψη του κ. Αθανασόπουλου, η Πολιτεία οφείλει να βρει τρόπο επιμερισμού του κόστους αυτού ανάμεσα στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και των καταναλωτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ με την ηγεσία του ΥΠΑΝ, ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι το υπουργείο τείνει ΄ευήκοον ου΄, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αποδέχεται όλες τις προτάσεις μας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v