Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3Ε: Πτώση 3% στα κέρδη εννεαμήνου

Καθαρά κέρδη €422 εκατ., μειωμένα κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και κέρδη ανά μετοχή (EPS) €1,16, μειωμένα 3% σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε η Coca Cola 3E για το 9μηνο. Οι προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης.

3Ε: Πτώση 3% στα κέρδη εννεαμήνου
Καθαρά κέρδη €422 εκατ., μειωμένα κατά  3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και κέρδη ανά μετοχή (EPS) €1,16, μειωμένα 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε η Coca Cola 3E για το 9μηνο.

Ο όγκος πωλήσεων ανήλθε σε 1,623 εκατ. κιβώτια, παρουσιάζοντας αύξηση 4% έναντι του 2007. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε €5,389 εκατ., αυξημένα κατά 8% έναντι του 2007.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν στα €600 εκατ., εμφανίζοντας μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για το γ' τρίμηνο, η Coca Cola εμφάνισε καθαρά κέρδη €213 εκατ., αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και κέρδη ανά μετοχή €0,58, μειωμένα κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Ο όγκος πωλήσεων ανήλθε σε 610 εκατ. κιβώτια, παρουσιάζοντας αύξηση 4% έναντι του 2007, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε €2,075 εκατ., αυξημένα κατά  9% έναντι του 2007.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν σε €286 εκατ., αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οριακή πτώση κατά 0,5% έως τα 212 εκατ. ευρώ ανέμεναν οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών να εμφανίσουν τα κέρδη μετά από φόρους της Coca Cola 3E για το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι όγκοι αναμένονταν στις 610 εκατ. μονάδες, αυξημένοι κατά 13,2%, ενώ τα έσοδα προβλέπονταν 6,9% υψηλότερα στα 2,03 δισ. ευρώ και τα EBITDA αυξημένα κατά 1% έως τα 380 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε:
"Το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9%, γεγονός αξιοσημείωτο δεδομένης της ιδιαίτερα δυναμικής αύξησης κατά 15% του προηγουμένου έτους αντίστοιχα.

Παρομοίως, η αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBIT), ενώ παρουσιάζεται σταθερή σε σύγκριση με το ιδιαίτερα δυναμικό τρίμηνο του προηγουμένου έτους, έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, εφόσον επωφεληθήκαμε από την περικοπή εξόδων και την προσαρμογή της τιμολογιακής μας πολιτικής.

Η εκτέλεση της εμπορικής μας πολιτικής παραμένει αποτελεσματική σε αυτό το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, με αυξήσεις των μεριδίων αγοράς σε όλες σχεδόν τις χώρες, όπου δραστηριοποιούμαστε.

Η συνεχιζόμενη εστίασή μας στις περικοπές κόστους, παράλληλα με τα θετικά αποτελέσματα από τις πρόσφατες ενέργειες σχετικά με την τιμολογιακή μας πολιτική, αναμένεται ότι θα στηρίξουν την επίτευξη των στόχων μας για το πλήρες έτος.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού μας προγραμματισμού, συνεχίζουμε την αναζήτηση των ευκαιριών μείωσης των εξόδων και βελτίωσης της λειτουργικής μας αποδοτικότητας, ώστε να ανταποκριθούμε στα χαρακτηριστικά του τρέχοντος οικονομικού περιβάλλοντος, με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του 2009.

Συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε τις δραστηριότητές μας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πιστεύουμε ότι το εύρος της γεωγραφικής μας εξάπλωσης, το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας και οι ικανότητές μας σε επίπεδο πωλήσεων και προώθησης θα επιτρέψουν στην Coca Cola Τρία Έψιλον να διατηρήσει το προβάδισμά της σε έναν κλάδο που συνεχίζει να παρουσιάζει θετικές τάσεις".

---Οι προοπτικές για το σύνολο της χρήσης 2008

Η λειτουργική απόδοση της Coca Cola Τρία Έψιλον κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2008
αντανακλά τις επιπτώσεις από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εξαιτίας των προβληματικών
οικονομικών συγκυριών, του αυξανόμενου κόστους πρώτων υλών και από τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα, αναφέρει η εταιρία στην ανακοίνωσή της.

"Αν και βραχυπρόθεσμα το επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελεί πρόκληση, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Coca Cola Τρία Έψιλον διαθέτει εξισορροπημένο χαρτοφυλάκιο χωρών με πρόσβαση σε αγορές υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, διαφοροποιημένο και διευρυνόμενο μίγμα προϊόντων και εξαιρετική ικανότητα εκτέλεσης προωθητικών ενεργειών, που θα στηρίξουν μακροπρόθεσμα τις προοπτικές της μελλοντικής της ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, η ποιότητα της διοίκησης κάθε χώρας και η προηγούμενη εμπειρία υπό δυσμενείς οικονομικές συνθήκες θα βοηθήσουν την εταιρία να πετύχει σταθερά αποτελέσματα.

Συνεχίζουμε με την υλοποίηση των προγραμματισμένων ενεργειών, με σκοπό να στηρίξουμε την κερδοφορία στο τέταρτο τρίμηνο και, παρότι παραμένουμε επιφυλακτικοί λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, επιβεβαιώνουμε εκ νέου τους οικονομικούς στόχους μας για το πλήρες έτος 2008 ως εξής: 

- Αύξηση όγκου πωλήσεων κατά περίπου 4%. 
- Λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων σταθερά στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. 
- Κέρδη ανά μετοχή σταθερά στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Αναμένουμε ότι οι καθαρές κεφαλαιουχικές δαπάνες θα ανέλθουν σε περίπου €600 εκατ. το
2008,
συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης στην κατασκευή μίας ενιαίας πλατφόρμας SAP, η οποία αναμένεται να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δυνατότητες πώλησης και να βελτιώσουμε το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών μας. Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε
απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων (ROIC) 11,5% το 2008".

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών
Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Coca Cola 3E η HSBC λόγω της συνεχιζόμενης μακροοικονομικής αδυναμίας και των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η εξέλιξη των αδύναμων αποτελεσμάτων ήταν αναμενόμενη μετά και τη δεύτερη προειδοποίηση κερδών στην οποία είχε προχωρήσει η εταιρία στις αρχές Οκτωβρίου.

Η HSBC επισημαίνει ότι η διοίκηση δεν μετέβαλε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους, καθώς και ότι εμφανίστηκε αισιόδοξη για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και του συνόλου του έτους.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα της εταιρίας η Eurobank Securities, επισημαίνοντας πως η διοίκηση παραμένει επιφυλακτική για τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και διατηρεί τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για το 2008 και το 2009 θα προχωρήσει η Marfin Analysis σε συνέχεια των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση του οικονομικού περιβάλλοντος, εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι η 3Ε θα μπορούσε να επωφεληθεί μερικώς από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και της ζάχαρης, από τις περικοπές από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και από τον σχεδιαζόμενο περιορισμό του κόστους.

Η χρηματιστηριακή έχει θέσει την εταιρία υπό αναθεώρηση και παραμένει επιφυλακτική δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών και της περιορισμένης βραχυπρόθεσμης ορατότητας.

---Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Τα αποτελέσματα της 3Ε για το 3ο τρίμηνο του 2008 ήταν ανάλογα με τις εκτιμήσεις, αναφέρει η Proton σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο της μετοχής της 3Ε στα 15,30 ευρώ και την σύσταση της “Neutral”.





* Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της Coca Cola στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v