Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: Τι δήλωσε για "πακέτο", εξαγορές

Οι τράπεζες που δεν έχουν ανάγκη δεν είναι απαραίτητο να κάνουν χρήση του πακέτου, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Τ. Αράπογλου. Τι δήλωσε για Τουρκία, εξαγορές και το μετοχικό κεφάλαιο.

Αράπογλου: Τι δήλωσε για πακέτο, εξαγορές
Οι τράπεζες που δεν έχουν ανάγκη δεν είναι απαραίτητο να κάνουν χρήση του πακέτου, τόνισε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη βράβευση των Ολυμπιονικών μας.

Ερωτηθείς εάν η Εθνική θα ενταχθεί στο πακέτο στήριξης, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η τράπεζα έχει ισχυρή ρευστότητα και πως ωστόσο υπάρχει χρόνος έως την 1η Φεβρουαρίου.

Για τη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι έχουν φύγει οι βραχυχρόνιοι επενδυτές, τα hedge funds, και έχουν αντικατασταθεί από μακροχρόνιους όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και retail Έλληνες επενδυτές.

Για την κρίση και το βάθος αυτής τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος, αλλά όχι λόγος καταβαράθρωσης των πάντων.

Για τα επιτόκια είπε ότι δεν θα ξαναδούμε επιτόκια ανάλογα αυτών που υπήρξαν προ της κρίσης.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι όλη αυτή η κατάσταση που έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές προήλθε από δύο λόγους, οι οποίοι είναι το φθηνό χρήμα και οι υψηλές αξιολογήσεις από τους ξένους οίκους και από έναν καταλύτη που δεν ήταν άλλος από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν πάντα ως στόχο το κέρδος.

Για το αν η Εθνική θα παίξει τον ρόλο του "ναυαγοσώστη" για άλλες ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε πως καμία μεγάλη ελληνική τράπεζα δεν χρειάζεται "ναυαγοσωστική επιχείρηση" και όσον αφορά στις μικρές, θα κριθούν κατά περίπτωση και πάντα με στόχο την αύξηση της αξίας για τον μέτοχο.

Για την Τουρκία υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα και το νόμισμα συμπεριφέρεται πολύ καλά.

Τέλος, τόνισε ότι πλέον οι τράπεζες τιμολογούν καλύτερα το ρίσκο αλλά και την αύξηση του κόστους χρήματος, καθώς στο παρελθόν υπήρχαν παράλογες τιμολογήσεις των δανείων που δίνονταν προς τις επιχειρήσεις, με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά με τα οποία δανειζόταν το ελληνικό δημόσιο.

Όσον αφορά στη φημολογία για αύξηση της συμμετοχής της Εκκλησίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, είπε ότι το ποσοστό έχει ανέλθει στο 1,7% από 1,5% προηγουμένως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v