Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Όλα ανοικτά για αύξηση ποσοστού στην AMC

Δεν είναι γνωστό ακόμη αν ενδιαφέρεται η Cosmote να αυξήσει το μερίδιο της στην αλβανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών AMC, μετά την αναγγελθείσα προκήρυξη για τη δημοπρασία πώλησης του ποσοστού μειοψηφίας 12,6%.

  • του Ηλία Ντράλλου
Cosmote: Όλα ανοικτά για αύξηση ποσοστού στην AMC
Δεν είναι γνωστό ακόμη αν ενδιαφέρεται η Cosmote να αυξήσει το μερίδιο της στην αλβανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών AMC, μετά την αναγγελθείσα προκήρυξη για τη δημοπρασία πώλησης του ποσοστού μειοψηφίας 12,6% που διατηρεί η Αλβανική Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση της Cosmote δεν έχει ξεκαθαρίσει στην παρούσα φάση, αν θα εκδηλώσει ή όχι ενδιαφέρον εξαγοράς του ποσοστού, μιας και κατέχει σήμερα το 85%, ποσοστό που της επιτρέπει να έχει βαρύνοντα λόγο στις αποφάσεις και την πολιτική της εταιρείας, ωστόσο, θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

Πάντως, στέλεχος από τη μητρική εταιρεία άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα θα εξεταστεί σε συνεννόηση με το νέο μέτοχο και θα κριθεί τελικά αν θα συμμετάσχει η όχι, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει καμία πρόθεση συμμετοχής.

Βάσει των ξένων δημοσιευμάτων, η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 20 Νοεμβρίου 2008, όπως αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη το αλβανικό Συμβούλιο των υπουργών, ορίζοντας σύμβουλο ιδιωτικοποίησης την κροατική τράπεζα Zagrebacka, θυγατρική της UniCredit SpA, ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Sali Berisha φέρεται να δήλωσε ότι «Η πώληση των μετοχών AMC πρέπει να ακολουθηθεί από τη διαφανή πώληση όλων των μετοχών που έχουμε στις ιδιωτικές εταιρείες»

Η Albanian Mobile Communications Sh.a (AMC) λειτουργεί από το 1996 και αποτέλεσε την πρώτη εταιρία κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιήθηκε στην Αλβανία. Αποτελεί θυγατρική της COSMOTE από τον Αύγουστο του 2000, όταν ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 85% της εταιρίας από την COSMO-HOLDING ALBANIA, κατά 97% θυγατρική της COSMOTE.

Σήμερα η AMC κατέχει κυρίαρχη θέση και το μεγαλύτερο μερίδιο στην αλβανική αγορά (52%), με την πελατειακή της βάση, στο τέλος Ιουνίου του 2008, να ανέρχεται σε 1,28 εκατομμύρια.

Τα έσοδα της AMC για το 2007 ανήλθαν σε 176,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 16,7% σε ετήσια βάση, ενώ η κερδοφορία EBITDA της εταιρίας για το έτος ενισχύθηκε κατά 20,1%, με το περιθώριο κερδοφορίας EBITDA την ίδια περίοδο να διαμορφώνεται σε 62%. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, η AMC ενίσχυσε περαιτέρω το περιθώριο EBITDA σε 63,5%.

Η εταιρία έχει αναπτύξει ένα εξελιγμένο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο παρέχει 98,91% πληθυσμιακή και 86,24% γεωγραφική κάλυψη.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αλβανία λειτουργούν τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην αγορά και η κυβέρνηση σκοπεύει εντός του Νοεμβρίου να προχωρήσει στη χορήγηση τέταρτης άδειας κινητής τηλεφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v