Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Big deal στην ενέργεια με Μotor Oil

Η Μυτιληναίος ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας (Joint Venture Agreement) με τη Μotor Oil για την από κοινού κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 395,9 MW.

Μυτιληναίος: Big deal στην ενέργεια με Μotor Oil
Η Μυτιληναίος ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας (Joint Venture Agreement) με τη Μotor Oil για την από κοινού κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 395,9MW με καύσιμο φυσικό αέριο εντός των εγκαταστάσεων της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας.

Η συμφωνία θα υλοποιηθεί με την απόκτηση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την Μυτιληναίος ποσοστού 65% στην Κόρινθος Power, η οποία κατέχει τις σχετικές με τη μονάδα άδειες, ενώ η Motor Oil θα παραμείνει μέτοχος της εταιρίας με ποσοστό 35%.

Το ποσό της σχετικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας θα ανέρθει σε  59,5 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τη Μυτιληναίος έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και καταλήξει το ποσοστό (65%) της εταιρίας στην Endesa Hellas S.A.

H κατασκευή της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, θα έχει ξεκινήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 από τη ΜΕΤΚΑ, θυγατρική της Μυτιληναίος. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου προβλέπει την ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας σε 30 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στο ποσό των 285 εκατ. ευρώ. 

Η εν λόγω συμμετοχή της Μυτιληναίος αναμένεται να αποτελέσει μέρος του συνολικού ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Endesa Hellas, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισφοράς των λοιπών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων από την πρώτη στη δεύτερη.

H ανωτέρω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κόρινθος Power δεν προτίθεται να επεκτείνει προς το παρόν τη δραστηριότητά της, πέραν της υλοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης. Καλά ενημερωμένες πηγές έλεγαν στο euro2day ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της εταιρίας να καταθέσει αιτήσεις στη ΡΑΕ για νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρισμού.

Με τη συμφωνία Motor Oil και Μυτιληναίος δημιουργείται ένας νέος σημαντικός πόλος στην αγορά ηλεκτρισμού, ο οποίος προβλέπεται να έχει το 2011 εν λειτουργία 1.600 MW θερμικής ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή, η Endesa Hellas λειτουργεί τη μονάδα συμπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 334 MW, κατασκευάζεται μία δεύτερη μονάδα στην ίδια περιοχή, ισχύος 412 MW, που θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στις αρχές του θέρους του 2009, ενώ υπό κατασκευή είναι και μια τρίτη μονάδα στον Βόλο, ισχύος 400 MW, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2010.

H Endesa Hellas έχει εξασφαλίσει, επίσης, από τη ΡΑΕ θετική γνωμοδότηση για μονάδα λιθάνθρακα, ωστόσο η επένδυση αυτή, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της εταιρίας Ευάγγ. Μυτιληναίος έχει "παγώσει" προσωρινά, έως ότου αποσαφηνιστεί η νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v