Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EEΓΑ: Προς ΑΜΚ 150 εκατ. ευρώ

Σε ΑΜΚ περίπου κατά 150 εκατ. ευρώ προτίθεται να προχωρήσει η Εθνική Ασφαλιστική μετά και την ματαίωση της διαδικασίας πώλησής της καθώς η καθαρή της θέση έχει ήδη πληγεί από τις διαφορές και τις ζημιές αποτίμησης χρεογράφων.

  • του Χρήστου Κίτσιου
EEΓΑ: Προς ΑΜΚ 150 εκατ. ευρώ
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περίπου κατά 150 εκατ. ευρώ προτίθεται να προχωρήσει άμεσα η Εθνική Ασφαλιστική μετά και την ματαίωση της διαδικασίας πώλησής της, καθώς η καθαρή της θέση έχει ήδη πληγεί από τις διαφορές και τις ζημιές αποτίμησης χρεογράφων.

Η αναγκαιότητα της αύξησης είναι γνωστή ήδη από το περασμένο Πάσχα και αποτέλεσε έναν από τους λόγους επίσπευσης της απόφασης για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Η διαδικασία πώλησης τελικώς ματαιώθηκε λόγω των ακραίων συνθηκών που προκαλεί η κρίση και στους ασφαλιστικούς κολοσσούς και έτσι η Εθνική Τράπεζα καλείται να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς την αναδιάρθρωση της θυγατρικής της, Εθνική Ασφαλιστική.

Μετά την ματαίωση θεωρείται δεδομένο ότι η ΕΕΓΑ θα μείνει υπό τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας για την επόμενη διετία ίσως και τριετία και ήδη επιταχύνονται αλλαγές που θα οδηγήσουν σε καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου εργασιών της.

Η βαρύτητα θα δοθεί στο bankassurance, ενώ σε Ζωή και Υγεία η πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών δικαιώνει εν μέρει την μονομερή απόφαση της ασφαλιστικής να αυξήσει στα όρια του ιατρικού πληθωρισμού τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι κατέχοντες προγράμματα με κλειδωμένο το ασφάλιστρο.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της ανάγκης αναδιάρθρωσης στην μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας η οποία καίει κεφάλαια με ταχύτατους ρυθμούς.

H Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ζημιές προ φόρων 112,18 εκατ. ευρώ καθώς ο κλάδος Αυτοκινήτου εμφάνισε ζημιές εκμετάλλευσης ύψους 88,9 εκατ. ευρώ και ο κλάδος Ζωής ζημιές εκμετάλλευσης 11,4 εκατ. ευρώ.

Κερδοφόρος ήταν μόνος ο κλάδος Λοιπών Γενικών Ασφαλίσεων ( 23 εκατλ. Ευρώ). Έτσι, τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής υποχώρησαν στις 30/6/08 στα 162,9 εκατ. ευρώ με το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο στα 322,7 εκατ. ευρώ και είναι οριακά υψηλότερα. Η αύξηση θα ενισχύσει την καθαρή της θέση σημαντικά και θα καλυφθεί ολοκληρωτικά από την Εθνική Ασφαλιστική.

Η τροποποίηση των ΔΛΠ 39 και 7 θα της προσδώσει επίσης μια ανάσα σε επίπεδο καθαρής θέσης καθώς η ΕΕΓΑ μπορεί να μεταφέρει ομόλογα από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο σε αυτό των Διαθεσίμων προς πώληση.

Η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική δεν είχε φέτος έσοδα από επενδύσεις λόγω της κακής πορείας μετοχών και ομολόγων ενώ η καθαρή της θέση επηρεάσθηκε και από την εγγραφή υποαξιών από το χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς πώληση.

Στις 30/6 η τρέχουσα αξία χαρτοφυλακίου μετοχών ( συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων ΑΚ) ανήρχετο σε 401 εκατ. ευρώ , του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων σε 559.8 εκατ. ευρώ ενώ σε λοιπές επενδύσεις η ΕΕΓΑ είχε τοποθετημένα 218,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v