Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Παρουσίαση του ιστορικού αρχείου

Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 19:00 θα παρουσιαστεί η νεότερη έκδοση του ιστορικού αρχείου της Alpha Bank με τίτλο "Ελληνική οικονομία: κρίσιμα ζητήματα οικονομικής πολιτικής".

Alpha Bank: Παρουσίαση του ιστορικού αρχείου
Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 19:00 θα παρουσιαστεί η νεότερη έκδοση του ιστορικού αρχείου της Alpha Bank με τίτλο "Ελληνική οικονομία: κρίσιμα ζητήματα οικονομικής πολιτικής".

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει τα πρακτικά συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από το ιστορικό αρχείο της Alpha Bank στο Ναύπλιο, τον Ιούνιο του 2007. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τάσος Γιαννίτσης.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν ο δημοσιογράφος κ. Φοίβος Καρζής, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Τάκης Πολίτης και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πάνος Τσακλόγλου. Τον συντονισμό της παρουσίασης θα έχει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Κωστής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο Κωστή Παλαμά, οδός Ακαδημίας 48.

Οι αναλύσεις που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτόν αναφέρονται στα κρίσιμα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας και επιδιώκουν: 

*  Τον προσδιορισμό των πιο σημαντικών αδυναμιών (σε μακροοικονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο) και των αιτίων των αδυναμιών αυτών.

* Την εμβάθυνση σε εξειδικευμένες επιδόσεις στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας (διεθνής ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού συστήματος, ρόλος των ΜΜΕ, των διεθνών άμεσων επενδύσεων, της γνώσης και τεχνολογίας) αλλά και στο πεδίο των τιμών και του πληθωρισμού, των δημοσιονομικών μεγεθών και ανισορροπιών. 

*  Την ανάλυση των τάσεων στο διεθνές οικονομικό σύστημα, που επηρεάζουν τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, αλλά δεν επηρεάζονται από εθνικές επιλογές τους.

* Την ανάδειξη των πολιτικών παρεμβάσεων, με τις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν η αδύναμη διεθνής ανταγωνιστικότητα, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και, τελικά, η μεγέθυνση, η ανάπτυξη και η σύγκλιση της οικονομίας με την Ε.Ε. 

* Τον εντοπισμό συνολικότερα ορισμένων από τους πολύ βασικούς παράγοντες των οποίων η εξέλιξη θα καθορίσει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη δεκαετία.

Οι εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στον τόμο πραγματοποιήθηκαν από μία πλειάδα διακεκριμένων επιστημόνων, που εργάζονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και είναι οι εξής: Τ. Γιαννίτσης, Ν. Διαμαντούρος, Β. Δρουκόπουλος, Φ. Καφάτος, Λ. Κατσέλη, Β. Ράπανος, Π. Σακελλάρης, Γ. Στουρνάρας, Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Χαρδούβελης, Δ. Παπούλιας, Γ. Παγουλάτος, Γ. Φωτόπουλος, Α. Λυμπεράκη, Ι. Βενέτης, Σ. Ζωγραφάκης, Θ. Παπαδόγγονας, Μ. Παπαναστασίου, R. Pearce, Θ. Παπάζογλου, Χ. Σαβάκης, Α. Μητσός, Ν. Κομνηνός και Ε. Σεφερζή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v