Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ.Τ. –ΤΣΜΕΔΕ: Στο... παρασκήνιο τώρα το ”ειδύλλιο”

Παρά την επίσημη δήλωση ότι θα γίνει διαγωνισμός για το Τ.Τ., οι παρασκηνιακές επαφές με τη διοίκηση του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ συνεχίζονται. Σκοπός να αποσπαστεί επίσημη ”παραδοχή” ενδιαφέροντος για το Ταμιευτήριο, ακόμη και στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού. Παρέμβαση Αλογοσκούφη.

Τ.Τ. –ΤΣΜΕΔΕ: Στο... παρασκήνιο τώρα το ”ειδύλλιο”
Παρά τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το ”ειδύλλιο” με το ΤΣΜΕΔΕ κάθε άλλο παρά λήξαν φαίνεται ότι θεωρείται από την πλευρά του ΥΠΕΘΟ.



Κύκλοι προσκείμενοι στο προεδρείο του ΤΕΕ αναφέρουν ότι οι πιέσεις εκ μέρους ”κυβερνητικής καταγωγής” στελεχών της διοικούσας επιτροπής συνεχίζονται... αμείωτες, ώστε την ερχόμενη Τρίτη, οπότε είναι προγραμματισμένη νέα συνεδρίασή της, να αποσπαστεί η επίσημη παραδοχή του ενδιαφέροντος από πλευράς ΤΣΜΕΔΕ.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι το υπουργείο δήλωσε την πρόθεσή του να περιμένει ”μέχρι και την τελευταία στιγμή” το Ταμείο των Μηχανικών.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιδέχονται παρά δύο ερμηνειών: είτε ότι στο ΥΠΕΘΟ επιθυμούν την κάθοδο και του ΤΣΜΕΔΕ ως διεκδικητή του Τ.Τ., πέραν των τραπεζών που έχουν ανεπίσημα εκδηλώσει ενδιαφέρον, είτε ότι η εκδηλωθείσα πρόθεση του υπουργείου για ανοικτό διαγωνισμό δεν είναι... αμετάκλητη!

Σε κάθε περίπτωση, λένε παρατηρητές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η επίσημη ανακοίνωση της ”λήξης του διαλόγου με το ΤΣΜΕΔΕ” έγινε προκειμένου να δώσει τον απαιτούμενο χώρο για παρασκηνιακές και όχι μόνο διεργασίες, που θα γίνουν τώρα με μικρότερο κίνδυνο έκθεσης στα φώτα της δημοσιότητας...

Εξάλλου, ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την ανακοίνωση για προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Η κυβέρνηση εμμένει στην αδιέξοδη πολιτική της εκποίησης όλων των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, χωρίς ουσιαστικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και με μοναδικό στόχο τη στήριξη των εσόδων του ετοιμόρροπου προϋπολογισμού.

Με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2004 επιβεβαιώθηκε ότι η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού δυστυχώς χρησιμοποιείται ως ένα ακόμα προπαγανδιστικό εργαλείο της κυβέρνησης και ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Είναι εντελώς αναξιόπιστο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση σοβαρής συζήτησης για τις προοπτικές των δημοσίων οικονομικών.

Σχετικά με το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είναι γνωστή η θέση μας ότι το Τ.Τ. πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ως τράπεζας των μικροαποταμιευτών.

Δεν δικαιολογούνται εσπευσμένες κινήσεις, από καθαρά εισπρακτικά κίνητρα, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει από τέτοιες κινήσεις να υπάρξει μείωση του ανταγωνισμού στην εγχώρια τραπεζική αγορά, κάτι που θα καταλήξει εις βάρος των καταναλωτών.

Οι όποιες διαδικασίες μετοχοποίησης πρέπει να είναι διαφανείς και να συμβάλουν στην τήρηση αυτών των προϋποθέσεων και όχι να προχωρούν με μόνο γνώμονα την είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο”.

Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v