Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Πειραιώς: Λογιστική μεταφορά τίτλων 50,6 εκ. €

Την πρώτη έμπρακτη χρήση της τροποποίησης των ΔΛΠ που επέφερε η Κομισιόν έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς μετέφερε από το εμπορικό στο χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων τίτλους συνολικής αξίας 50,6 εκατ. ευρώ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τ. Πειραιώς: Λογιστική μεταφορά τίτλων 50,6 εκ. €
Την πρώτη έμπρακτη χρήση της τροποποίησης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων που επέφερε η Κομισιόν έκανε η Τράπεζα Πειραιώς καθώς μετέφερε από το εμπορικό στο χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς πώληση μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων συνολικής αξίας 50,6 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η απόφαση της Κομισιόν ίσχυε αναδρομικά από την 1η/7/2008, η Πειραιώς εμφάνισε τη μεταφορά ως συντελεσθείσα στην έναρξη του γ΄ τριμήνου και υποχρεούται πλέον να διακρατήσει τις παραπάνω μετοχές και τα αμοιβαία και να μην προβεί σε πώλησή τους στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ΔΛΠ 39, η τράπεζα την 1η/7/2008 μετέφερε από τα «Χρεόγραφα Εμπορικού Χαρτοφυλακίου» στα «Χρεόγραφα Διαθέσιμα προς Πώληση» του επενδυτικού χαρτοφυλακίου μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αμοιβαία κεφάλαια ποσού 50,6 εκατ. ευρώ, καθώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χρηματοοικονομική αγορά την περίοδο αυτή εκτιμάται ότι οι τιμές των εισηγμένων εταιριών στο Χ.Α. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία τους.

Η τράπεζα έχει την πρόθεση να διακρατήσει αυτές τις μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια και να μην προβεί σε πώληση στο άμεσο μέλλον. Από την αποτίμηση των παραπάνω μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, για την περίοδο από 1/7/2008 έως και 30/9/2008, προέκυπτε ζημία 8 εκατ. ευρώ η οποία καταχωρίστηκε στο αποθεματικό «Διαθέσιμου προς πώληση χαρτοφυλακίου».

Η ζημία από την αποτίμηση των ανωτέρω τίτλων ύψους 20,7 εκατ. ευρώ για την περίοδο από 1/1/2008 έως 30/6/2008 εξακολουθεί να εμφανίζεται στα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων του 9μήνου 2008.

Η Τράπεζα Πειραιώς διευκρινίζει ότι δεν συνέτρεξε λόγος για τη χρήση των τροποποιήσεων αυτών επί ομολόγων και παραγώγων, τα οποία εξακολουθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους να ανήκουν στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο, με τις μεταβολές στην τρέχουσα αξία να καταχωρίζονται απευθείας στα αποτελέσματα περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v