Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Διερευνά εξαγορά εταιρίας στις ΗΠΑ

Πόδι και στην αγορά της Αμερικής ετοιμάζεται να βάλει ο όμιλος Frigoglass στοχεύοντας στην ανάδειξή του σε παγκόσμιο παίκτη στην αγορά επαγγελματικών ψυγείων και σε συνεργάτη-κλειδί για τον πολυεθνικό όμιλο Coca Cola.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Frigoglass: Διερευνά εξαγορά εταιρίας στις ΗΠΑ
Πόδι και στην αγορά της Αμερικής ετοιμάζεται να βάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Frigoglass των οικογενειών Δαυίδ και Λεβέντη, στοχεύοντας στην ανάδειξή του σε παγκόσμιο παίκτη στην αγορά επαγγελματικών ψυγείων και σε συνεργάτη-κλειδί για τον πολυεθνικό όμιλο Coca Cola.

Η παραγωγική επέκταση στην Αμερική συμπεριλαμβάνεται στο επενδυτικό πλάνο της Frigoglass κατά τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη όμως της Coca Cola σε χώρες της αν. Ευρώπης και της Ασίας επέβαλε να προηγηθούν οι επενδύσεις σε αυτές. Σήμερα η Frigoglass καλύπτει τις ανάγκες εμφιαλωτών της Coca Cola Co. για ψυγεία στην Ευρώπη και στην Ασία και ο επόμενος κρίκος είναι η αγορά της Αμερικής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Frigoglass διερευνά ήδη περιπτώσεις εταιριών στην Αμερική και είναι πιθανόν έως το τέλος του έτους να προχωρήσει σε εξαγορά κάνοντας το υπερατλαντικό βήμα που προσεκτικά σχεδιάζει εδώ και χρόνια. Η πιστωτική και οικονομική κρίση δημιουργεί προϋποθέσεις για μια καλή συμφωνία, καθώς οι απαιτήσεις των μετόχων έχουν υποχωρήσει, ενώ ο δανεισμός πιέζει εταιρίες του κλάδου.

Η μείωση των απαιτήσεων λόγω κρίσης αποτελεί τον ένα από τους λόγους για τους οποίους η Frigoglass αποφάσισε να επιταχύνει την κίνηση εξαγοράς εταιρίας στην Αμερική. Στελέχη της αγοράς εικάζουν ότι ένας άλλος λόγος σχετίζεται με την πολιτική της πολυεθνικής Coca Cola.

Η Coca Cola Co. αποφάσισε πρόσφατα να στραφεί στη χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον ψυγείων, αλλάζοντας τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτεί από τους συνδεδεμένους προμηθευτές της. Τα νέα ψυγεία θα χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα και επομένως θα έχουν μικρότερη περιβαλλοντική επίπτωση.

Η Frigoglass έχει ήδη αναπτύξει την παραπάνω τεχνολογία, διαθέτει ψυγεία που συμβάλλουν ενεργά στην προώθηση των πωλήσεων των αναψυκτικών και μπίρας που φιλοξενούν, επομένως διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της όσο αφορά στην εξυπηρέτηση των εμφιαλωτών της Coca Cola. Με εξαγορά δε στην Αμερική θα μετεξελιχθεί σε παγκόσμιο προμηθευτή ψυγείων για αναψυκτικά που παράγει ο όμιλος Coca Cola.

Η εξαγορά στις ΗΠΑ έδειχνε να έχει απομακρυνθεί μετά την απόφαση των βασικών μετόχων της Frigoglass να διανείμει η εταιρία στους μετόχους της το ποσό των 60,3 εκατ. ευρώ μέσω επιστροφής κεφαλαίου 0,90 ευρώ ανά μετοχή και διανομής προμερίσματος χρήσης 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Η Frigoglass σε επίπεδο ομίλου διέθετε στις 30/6 στο ταμείο της 20,6 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημερομηνία ο συνολικός δανεισμός της -λόγω της εξαγοράς της SFA και της εποχιακής ανάγκης για υψηλό κεφάλαιο κίνησης– ανερχόταν στα 168,7 εκατ. ευρώ, ενώ στις 31/12/07 έφθανε μόλις σε 65 εκατ. ευρώ. Το ύψος του καθαρού δανεισμού της παραμένει χαμηλό σε σχέση με τα EBITDA και επομένως μπορεί να σηκώσει την χρηματοδότηση μίας ακόμη εξαγοράς έπειτα από αυτή στην Τουρκία που ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v