ΟΛΠ: Oκ από Δ.Σ. για παραχώρηση ΣΕΜΠΟ

Το ΔΣ της ΟΛΠ στις 15/10, αποφάσισε την έγκριση του Σχεδίου Σύμβασης παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ και την αποστολή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας. Τα κύρια σημεία της σύμβασης.

ΟΛΠ: Oκ από Δ.Σ. για παραχώρηση ΣΕΜΠΟ
Το ΔΣ της ΟΛΠ σε προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 15 Οκτωβρίου 2008, αποφάσισε την έγκριση του Σχεδίου Σύμβασης παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ & ΙΙI του Σταθμού Ε/Κ όπως οριστικοποιήθηκε κατόπιν των διαπραγματεύσεων και την αποστολή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την πραγματοποίηση του προβλεπόμενου προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας.

Τα κύρια σημεία της Σύμβασης Παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ του Σταθμού Ε/Κ του ΟΛΠ αφορούν:

----Έναρξη & Διάρκεια Παραχώρησης

Η Παραχώρηση αρχίζει με την ολοκλήρωση της παράδοσης του Ν. ΣΕΜΠΟ και την εγκατάσταση του αναδόχου, ήτοι την 1/10/2009.

Η Διάρκεια της Παραχώρησης είναι 30 έτη από την ανωτέρω ημερομηνία, προσαυξανόμενη κατά 5 έτη εφόσον ο Προβλήτας ΙΙΙ κατασκευαστεί εντός του χρονοδιαγράμματος, προβλέπεται δε μονομερές δικαίωμα του ΟΛΠ για ενδεχόμενη περαιτέρω παράταση μέχρι 5 έτη, ενώ η συνολική διάρκεια της Παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβεί το χρονικό όριο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υφιστάμενη Σύμβαση Παραχώρησης ΟΛΠ-Δημοσίου.

---Αντάλλαγμα Παραχώρησης

Το αντάλλαγμα του ΟΛΠ βασίζεται σε ποσοστό επί των ετησίων συνολικών εσόδων της ΑΕΑΣ (Μεταβλητό Αντάλλαγμα) το οποίο ανέρχεται σε 21% για τα πρώτα 8 χρόνια της παραχώρησης και σε 24,5% από τον ένατο χρόνο και μετά.

Η ΑΕΑΣ εγγυάται κατ' ελάχιστο το 75% του Μεταβλητού Ανταλλάγματος ανωτέρω, όπως αριθμητικά υπεβλήθη στην προσφορά της (Εγγυημένο Αντάλλαγμα), το οποίο καταβάλλεται στον ΟΛΠ σε περίπτωση που το ποσό του ως άνω υπολογιζόμενου Μεταβλητού Ανταλλάγματος είναι μικρότερο από το αντίστοιχο Εγγυημένο, για κάθε συμβατικό έτος σύμφωνα με πίνακα που περιλαμβάνεται στη Σύμβαση Παραχώρησης και αναφέρει ρητά ανά έτος τα εν λόγω ποσά. Επιπλέον καταβάλλεται στον ΟΛΠ :

* Αρχική Καταβολή ευρώ 50 εκ. που θα καταβληθούν εντός 15 ημερών από την δημοσίευση της κύρωσης της Σύμβασης στο ΦΕΚ.

* Επιπρόσθετη Καταβολή ευρώ 700.000 σε 5 ετήσιες δόσεις από την 1/1/2010, που αφορά στην κοστολογική επιβάρυνση της ΟΛΠ ΑΕ για την διαχείριση και την εν γένει παρακολούθηση της λειτουργίας της Σύμβασης, καθώς και

* Σταθερό Ετήσιο Αντάλλαγμα Ι & ΙΙ βάση του μήκους και της έκτασης των Προβλητών που ανέρχεται σε τιμές 2008 σε περίπου ευρώ 5 εκ. για τον Προβλήτα ΙΙ και ευρώ 2 εκ. για τον Προβλήτα ΙΙΙ, προσαυξανόμενο με το Δ.Τ.Κ. +2% κατ' έτος.

----Εσωτερικός Δείκτης Αποδοτικότητας (IRR)

Κατά την επόμενη οικονομική χρήση, κατά την οποία θα επιτευχθεί από την
ΑΕΑΣ IRR μεγαλύτερο του 16%, τα υπερβάλλοντα προς διανομή κέρδη
κατανέμονται μεταξύ των μετόχων της ΑΕΑΣ και της ΟΛΠ με αναλογία 50% - 50%.

----Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης των Επενδύσεων της ΑΕΑΣ

Τα έργα που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2015, περιλαμβάνουν τη κατασκευή του Προβλήτα ΙΙΙ καθώς και λιμενικά έργα, σύμφωνα με την προσφορά της CPL, στον υπάρχοντα Προβλήτα ΙΙ.
 
Η εκτιμώμενη επένδυση μέχρι το 2015 ανέρχεται σε περίπου 322 εκ. ευρώ και θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της δυναμικότητας των υπαρχόντων υποδομών στα 3.700.000 TEU.

Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων προβλέπει επί μέρους προθεσμίες με αντίστοιχη επιβολή ρητρών σε περίπτωση υπαίτιας καθυστέρησης της ΑΕΑΣ. Συγκεκριμένα για τον Προβλήτα ΙΙΙ, προβλέπεται αποζημίωση 111,4 εκ στον ΟΛΠ σε περίπτωση υπαίτιας μη εκτέλεσης του έργου από την ΑΕΑΣ, άλλως ισχύει για τον ΟΛΠ δικαίωμα καταγγελίας της Σύμβασης.

----Εγγυητικές

Στη Σύμβαση προβλέπονται 4 εγγυητικές επιστολές συνολικού ποσού 174 εκ., μία για την καλή λειτουργία με ισχύ καθ' όλη την διάρκεια παραχώρησης , δύο για την καλή εκτέλεση των έργων του Προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ αντίστοιχα με ισχύ μέχρι 12 μήνες μετά την οριστική παραλαβή των έργων και μία για την αρχική καταβολή με ισχύ μέχρι την κατάθεση του ποσού των 50 εκ.

---Περίοδος Συγκατοίκησης

Στη σύμβαση προβλέπεται περίοδος 6 μηνών, με μονομερές δικαίωμα του ΟΛΠ παράτασης μέχρι 2 μήνες, κατά την οποία ο ΟΛΠ θα παρέχει υπεργολαβικά στην ΑΕΑΣ υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης και εν γένει λειτουργίας του παραχωρούμενου ΣΕΜΠΟ. Από την 1/1/2010 και μετά θα υπάρχει σταδιακή αποχώρηση της ΟΛΠ από τον Προβλήτα ΙΙ προς τον Προβλήτα Ι που θα παραμείνει στη διαχείριση του ΟΛΠ.

Για την ανωτέρω περίοδο η ΑΕΑΣ θα καταβάλλει το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού με προσαύξηση 15%, ενώ ο ΟΛΠ εγγυάται παραγωγικότητα ίση με τον μέσο όρο της 3τίας 2005-2007. Κατά την περίοδο συγκατοίκησης, η ΑΕΑΣ υποχρεούται να εφαρμόζει τους κανονισμούς και τα τιμολόγια του ΟΛΠ.

Μετά την έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Σύμβαση θα υπογραφεί από τα συμβαλλόμενα μέρη και θα υποβληθεί προς Κύρωση στην Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v