Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την Παρασκευή η shortlist για το 33,34% της Petrom

Την Παρασκευή τελικώς θα ανακοινωθεί η shortlist με τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του 33,34% του κρατικού ενεργειακού ομίλου SNP Petrom, ανακοίνωσε το Βουκουρέστι. Ενδιαφέρον από τα ΕΛΠΕ.

Την Παρασκευή η shortlist για το 33,34% της Petrom
Την Παρασκευή τελικώς θα ανακοινωθεί η shortlist με τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του 33,34% του κρατικού ενεργειακού ομίλου SNP Petrom, ανακοίνωσε το Βουκουρέστι.

Υπενθυμίζεται πως ενδιαφέρον έχει ήδη εκφράσει η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια.

Η ανακοίνωση της λίστας συνεπώς θα λάβει χώρα 3 ημέρες αργότερα από ό,τι είχε αρχικώς προγραμματισθεί.

Σύμφωνα με το Yπουργείο Oικονομικών της χώρας, οι 3 συγκεκριμένες ημέρες χρειάζονται για να αναλυθούν εκτενώς οι προσφορές που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά και για να γίνουν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις.

Ήδη τον μήνα αυτό, 15 πετρελαϊκές εταιρίες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του ελέγχου της Petrom.

Η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση θεωρείται σημαντική για την κυβέρνηση της Ρουμανίας, η οποία καλείται, ως υποψήφιο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να περιορίσει με τη σειρά της τη συμμετοχή της σε κρατικούς ομίλους. Η συμφωνία πάντως αναμένεται να αγγίξει το ένα δισ. δολ.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της χώρας κατέχει το 93% της Petrom και σχεδιάζει την πώληση του 33,34% σε επενδυτή, με option όμως την ίδια στιγμή να αυξήσει το μερίδιό του στο 51% αντίστοιχα. H πώληση του μεριδίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2004.

Ανάμεσα στις εταιρίες εκείνες οι οποίες θα υποβάλουν προσφορά για την απόκτηση μέρους της Petrom ανήκουν το consortium των αμερικανικών πετρελαϊκών ομίλων στο οποίο ανήκουν η Halliburton και η Regal Petroleum αλλά και η ρουμανική Tender.

Mεμονωμένες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη στείλει ειδικές επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην κυβέρνηση της Ρουμανίας, είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, η αμερικανική Occidental και ConocoPhillips, η πολωνική PKN Orlen,η ουγγρική MOL, η ρωσική TNK-BP, η Group Sicomiga Romania και η σαουδαραβική Kanooz Al Watan Oil.

Το ενδιαφέρον τους επίσης έχουν εκφράσει και η αυστριακή OMV, η ελβετική Glencore, η ιταλική ΕΝΙ, η κυπριακή Phoenix Oil και η Alon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v