Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέκταση στο retail σχεδιάζει ο όμιλος Marfin

Επέκταση του ομίλου Marfin στο retail banking, είτε μέσω της απόκτησης ελέγχου μιας τράπεζας είτε μέσω της στρατηγικής συμμετοχής με παράλληλη εξασφάλιση συμμετοχής στο management, ανακοίνωσε ο Α. Βγενόπουλος. Τι ειπώθηκε για Γενική Τράπεζα, το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του Marfin Financial Group.

Επέκταση στο retail σχεδιάζει ο όμιλος Marfin
Την επέκταση του ομίλου Marfin και στο retail banking, είτε μέσω της απόκτησης του ελέγχου μιας τράπεζας είτε μέσω της στρατηγικής συμμετοχής σε πιστωτικό ίδρυμα με την παράλληλη εξασφάλιση συμμετοχής στο management, ανακοίνωσε πριν από λίγο η διοίκηση του ομίλου.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώνεται έως το τέλος Δεκεμβρίου η αναδιοργάνωσή του ομίλου με τη συγχώνευση των τριών εταιριών και τη δημιουργία του Marfin Financial Group.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Marfin Bank, Ανδρέα Βγενόπουλο, σε αυτή τη φάση ο όμιλος απλά ενδιαφέρεται για τη Γενική Τράπεζα, χωρίς να είναι και διεκδικητής της, αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ομίλου: ”Δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο συγκεκριμένο project, δεν έχουμε κάνει ακόμη έλεγχο και κατά συνέπεια απέχουμε πολύ από το να είμαστε οι διεκδικητές της Γενικής ή –πολύ περισσότερο- οι επικρατέστεροι διεκδικητές”.

Οπως αποκάλυψε πάντως ο κ. Βγενόπουλος, σύντομα, πιθανώς και αύριο συνεδριάζει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, προκειμένου να αποφασίσει τα διαδικαστικά θέματα του project. Ερωτηθείς δε για τις πιθανές επισφάλειες της Γενικής Τράπεζας, απάντησε ότι ”μας φοβίζουν, γι’ αυτό και θα κάνουμε έλεγχο”, ενώ χαρακτήρισε το προσωπικό της τράπεζας ως την ”κρυμμένη δύναμή της, η οποία με τους κατάλληλους στόχους και τα απαραίτητα κίνητρα μπορεί να δώσει την ώθηση στην τράπεζα”.

Πάντως, ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι, ακόμη και αν δεν προχωρήσει η συνεργασία με τη Γενική, η απόφαση του ομίλου να εισέλθει στη λιανική τραπεζική ”είναι οριστική” και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν συζητήσεις με άλλα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα για τον ίδιο λόγο.

”Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν βιαζόμαστε”, τόνισε. Εκανε μάλιστα γνωστό ότι για να υλοποιηθεί ο στόχος του ανοίγματος στο commercial και retail banking υπάρχουν διαθέσιμα 280 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν, όπως είπε, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία συγχώνευσης, με την ολοκλήρωσή της το Marfin Financial Group θα αποτελείται από τρεις βασικούς βραχίονες και συγκεκριμένα από τις Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, Marfin Bank και το κομμάτι του ”cash” της τάξης των 130 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις. Κάτω από αυτούς τους βραχίονες θα ενταχθούν οι θυγατρικές του ομίλου (ΑΕΔΑΚ, ΑΕΠΕΥ, κ.τ.λ).

Σε ό,τι αφορά τη Marfin Bank, προέβλεψε ότι φέτος τα κέρδη της θα φτάσουν στα 5 εκατ. ευρώ από 4,2 εκατ. ευρώ το 2002, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα βρεθεί στο 14% και η σχέση δανείων καταθέσεων στο 39%.

Κλείνοντας, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι η πενταετία που έκλεισε ήταν εξαιρετικά υγιής για τον όμιλο, και ότι η δεύτερη πενταετία ξεκινά με μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά λιγότερο stress, παραπέμποντας έτσι και στη διαφημιστική καμπάνια της Marfin Bank, που ξεκινά με βασικό σλόγκαν ”Marfin Bank: Η Αnti-Stress Bank”.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ (οι κ. Κυριακόπουλος και Δασκαλόπουλος), πλήθος επιχειρηματιών, οι τραπεζίτες Ν. Καραμούζης (EFG Eurobank) και Απ. Ταμβακάκης (Εθνική), καθώς άλλα σημαντικά ονόματα από τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Γιώργος Μαντέλας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v