ΟΛΠ: Tι περιλαμβάνει η τελική σύμβαση με Cosco

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΛΠ και Cosco Pacific Limited για τη διαμόρφωση της σύμβασης παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων. Τα βασικά σημεία.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΟΛΠ: Tι περιλαμβάνει η τελική σύμβαση με Cosco
Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΛΠ και Cosco Pacific Limited για τη διαμόρφωση της σύμβασης παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

Την ερχόμενη Παρασκευή 10 Οκτωβρίου συνέρχεται στις 2:30 το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ προκειμένου να εγκρίνει το κείμενο της σύμβασης, το οποίο θα σταλεί την επόμενη εβδομάδα στο ελεγκτικό συνέδριο.

Το κείμενο αυτό περιλαμβάνει τις παρακάτω ρυθμίσεις, οι οποίες τελικά δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα από τα συμφωνηθέντα περίπου έναν μήνα πριν, όπως πρώτο αποκάλυψε το euro2day (5/9/2008).

1. Η περίοδος συγκατοίκησης στην προβλήτα ΙΙ ορίζεται στους 6 μήνες συν 2 επιπλέον που ζήτησε ο ίδιος ο ΟΛΠ. Θα ξεκινήσει από την 1η/10/2009 και στο διάστημα αυτό η Cosco θα αναλάβει τη μισθοδοσία του προσωπικού του οργανισμού και θα καταβάλει επιπλέον 15% επί της μισθοδοσίας ως διοικητικό κόστος. Συμφωνήθηκε επίσης να δίνεται μπόνους σε εκείνους τους εργαζομένους που θα επιδείξουν αυξημένη παραγωγικότητα.

2. Η δραστηριότητα του ΟΛΠ θα αναπτυχθεί στην προβλήτα Ι από την 1η Ιουνίου του 2010, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί έως τότε τα έργα υποδομής που προγραμματίστηκαν. Στο μεσοδιάστημα, ήτοι από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010, η τιμολογιακή πολιτική για την παροχή υπηρεσιών από την Cosco θα παραμείνει η ίδια και από εκεί και πέρα θα μπορεί να αναπτυχθεί με υγιή τρόπο ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο παρόχων.

3. Οι επενδύσεις που ανέλαβε να υλοποιήσει η Cosco, συμπεριλαμβανομένης και της προβλήτας ΙΙΙ, συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν το 2015, ώστε από το 2016 και μετά να επιτευχθεί ο στόχος για τη διακίνηση εμπορευμάτων της τάξεως των 3,7 εκατ. TEU's. Εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τα τέλη της 35ετούς συμβάσεως θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή των έργων στην προβλήτα ΙΙΙ προβλέπεται να αναπτυχθεί σε τρεις ενδιάμεσες τμηματικές προθεσμίες, κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει ποινικές ρήτρες. Εάν η Cosco αποφασίσει να μην προχωρήσει στις επενδύσεις στην προβλήτα ΙΙΙ, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εξωγενών παραγόντων, ο ΟΛΠ θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει αποζημιώσεις που θα καθοριστούν ανάλογα με το ύψος του λιμενικού έργου και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι κάτω των 100 εκατ. ευρώ.

Εάν όμως οι επενδύσεις στην προβλήτα ΙΙΙ δεν μπορέσουν να γίνουν για λόγους υπαιτιότητας όχι της Cosco, για παράδειγμα, αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχει προσφύγει ο Δήμος Περάματος, τότε η Cosco θα απαλλαγεί από τις ποινικές ρήτρες που προβλέπονται.

4. Η Cosco θα προσλάβει 600 άτομα προσωπικό για τις ανάγκες λειτουργίας του ΣΕΜΠΟ, ενώ συμφωνήθηκε το 10% των προσλήψεων αυτών να προέλθει από τα παιδιά των εργαζομένων, εφόσον το επιθυμούν.

5. Ο ΟΛΠ θα εισπράξει από την Cosco εγγυημένο αντάλλαγμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ σε βάθος 35 ετών, ανεξάρτητα από τα έργα που θα γίνουν. Έτσι, ο οργανισμός θα εξασφαλίσει άνετη ενίσχυση για τις επενδύσεις του.

Εκτιμάται ότι η σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ και Cosco θα υπογραφεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού ολοκληρώσει το έργο του το ελεγκτικό συνέδριο, για επικυρωθεί από τη Βουλή έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2009.

Η διοίκηση του ΟΛΠ δεν δείχνει να ανησυχεί από το ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος της όλης διαδικασίας, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση στις 7 Νοεμβρίου στην ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής της ΟΜΥΛΕ για την ακύρωση του διαγωνισμού. Εκτιμάται ότι, εφόσον το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που ζήτησε η ΟΜΥΛΕ, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και στην ολομέλεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v