Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Νέο θρίλερ στα Σκόπια με αφορμή την ΟΚΤΑ

Σε νέα εμπλοκή οδηγούνται οι σχέσεις των ΕΛΠΕ με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το θέμα της ΟΚΤΑ, ύστερα από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Υπέρ του φιλικού διακανονισμού τάσσεται η ελληνική πλευρά.

ΕΛΠΕ: Νέο θρίλερ στα Σκόπια με αφορμή την ΟΚΤΑ
Σε νέα εμπλοκή οδηγούνται οι σχέσεις των ΕΛΠΕ με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το θέμα της ΟΚΤΑ, ύστερα από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με το πόρισμα η συμφωνία εξαγοράς της ΟΚΤΑ από τα ΕΛ.ΠΕ παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς, λειτουργεί (η ΟΚΤΑ) μονοπωλιακά, προκαλώντας πολύπλευρες ζημιές σε άλλα νομικά πρόσωπα, ενώ, όπως υποστηρίζεται, το δημόσιο της ΠΓΔΜ υπέστη σημαντικές ζημιές από τη συμφωνία.

Οι συντάκτες του Πορίσματος καλούν τον γενικό εισαγγελέα να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον όσων εμπλέκονται στην υπογραφή της συμφωνίας με τα ΕΛΠΕ!

Στο μεταξύ το θέμα έχει προκαλέσει πολιτική ένταση στη γειτονική χώρα, καθώς, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούμπτσκο Γκεοργιέφσκι, επί της θητείας του οποίου υπεγράφη η συμφωνία το 1999, κατήγγειλε ότι η αστυνομία τον τελευταίο μήνα ”απήγαγε” έξι εργαζόμενους της ΟΚΤΑ και τους κράτησε για οχτώ ώρες, αναγκάζοντας τους να καταθέσουν κατά του διευθυντή τους, Μανώλη Μαλέλη και της σχέσης του τελευταίου με τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο κ. Γκεοργκίεφσκι θεωρεί ότι το αίτημα της Επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για άσκηση διώξεων σχετικά με την αγοροπωλησία της ΟΚΤΑ από τα ΕΛΠΕ, στρέφεται προσωπικά εναντίον του και δήλωσε ότι, σε περίπτωση που κινηθεί ποινική διαδικασία εις βάρος του, τότε δεν θα επικαλεσθεί την βουλευτική του ασυλία και θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα των αρχών, για να σταματήσει, όπως ανέφερε, να απασχολεί το θέμα της ΟΚΤΑ, την κοινή γνώμη της χώρας.

Το πόρισμα της Επιτροπής, έλεγαν κύκλοι των Ελληνικών Πετρελαίων, ρχεται να δυναμιτίσει τις προσπάθειες για τη φιλική επίλυση των διαφορών των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της μερικής επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.

Την επαναδιαπραγμάτευση τη συμφωνίας την προανήγγειλε στα τέλη της Άνοιξης από τα Σκόπια ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος και για το λόγο αυτό συστάθηκε ειδική επιτροπή.

Μάλιστα προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Αθ. Καραχάλιος, είχε δηλώσει ότι το ”θέμα βρίσκεται στη φάση του φιλικού διακανονισμού”.

Παράγοντες των ΕΛΠΕ εκφράζουν την δυσφορία τους για την εκ νέου αναμόχλευση του θέματος, σημειώνοντας ότι στις προθέσεις τους είναι η ”διατήρηση χαμηλών τόνων”, ευελπιστώντας τελικώς σε μία φιλική διευθέτηση του ζητήματος.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v